Το νομοσχέδιο με τίτλο «Εκλογή Βουλευτών» θα εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή για επεξεργασία μεθαύριο Τετάρτη και η η συζήτηση θα συνεχιστεί και την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου.

Δεύτερη ανάγνωση στην Επιτροπή θα γίνει τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020.

Κλιμακωτό μπόνους εδρών

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου εάν ένα κόμμα λάβει ποσοστό μικρότερο του 25% των εγκύρων ψηφοδελτίων τότε δεν δικαιούται επιπλέον έδρες, ενώ αν πάρει πάνω από 25% θα έχει κλιμακωτό μπόνους.

Συγκεκριμένα εάν το πρώτο κόμμα λάβει 25% θα έχει μόνους 20 εδρών και για κάθε 0,5% θα λαμβάνει επιπλέον μία έδρα. Εάν λάβει πάνω από 40% θα λαμβάνει το μπόνους των 50 εδρών.

Η διάταξη εφαρμόζεται και για συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων, ο οποίος συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων.

Όλο το νομοσχέδιο και τα συνοδευτικά κείμενα εδώ.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ βασικό γνώρισμα του νομοσχεδίου «είναι η κοινή συνισταμένη ανάμεσα στην αναλογικότητα εκπροσώπησης που δίνεται με την λαϊκή εντολή, την εκλογική δύναμη των κομμάτων και την κυβερνητική σταθερότητα».