Ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε στην εκπομπή «10» για φαινόμενα «αποδιοργάνωσης έως διάλυσης» των υπηρεσιών με τα οποία βρέθηκε αντιμέτωπος.

«Είναι πρώτη φορά που συνάντησα την αστυνομία σε αυτό το επίπεδο» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και απέδωσε τα φαινόμενα αυτά «όχι μόνο σε οικονομικούς λόγους», αλλά «επηρεάστηε η σκέψη των ανθρώπων» και «υπήρξε μία παραίτηση, σχεδόν μία αδράνεια για πολλά χρόνια».

«Βασική αιτία είναι όλο το κλίμα που επικράτησε στη χώρα όλα αυτά τα χρόνια» σημείωσε και έφερε ως παράδειγμα ότι «από την Πατησίων και κάτω, δυτικά, είχε να εμφανιστεί όργανο του κράτους πολλά χρόνια.»

«Δεν πιστεύσω ότι ήταν μία συνειδητή επιλογή» εκτίμησε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «Ήταν μάλλον έλλειψη σχεδίου και στόχων» συμπλήρωσε.

Καταλήψεις

Για τις καταλήψεις είπε ότι, όπως αποδείχτηκε, δεν είχαν μωρομάνες μέσα, αλλά τσιμεντόλιθους, εξόδους διαφυγής κ.λπ. ενώ απέδωσε όλα αυτά τα φαινόμενα στην ατιμωρησία.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «μέλη σπείρας που συνελήφθησαν πριν από 20 ημέρες διαπιστώθηκε ότι είχαν συλληφθεί 200 φορές και είχαν αφεθεί ελεύθεροι και τις 200 φορές».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε επίσης ότι «οι καταληψίες θα μπορούσαν να σκοτώσουν αστυνομικούς» και παρατήρησε ότι «ο εισαγγελέας πρέπει να αξιοποιήσει και το τηλεοπτικό υλικό».

Με κάμερες οι αστυνομικοί

Ο Μ.Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι από εδώ και εμπρός θα υπάρχει κάμερα σε όλες τις επιχειρήσεις της αστυνομίας, θα τις φέρουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί, έτσι και ο αστυνομικός θα ξέρει ότι καταγράφεται, αλλά και ο πολίτης.

Το υλικό αυτό -όπως πρόσθεσε- θα φυλάσσεται κάπου και με τις προϋποθέσεις του νόμου θα γίνει διαχείριση προσωπικών δεδομένων.

Αστυνομική βία

Αναφερόμενος στα περιστατικά αστυνομικής βίας ο κ. Χρισοχοΐδης είπε ότι πλέον ο Συνήγορος του Πολίτη μαζί με το οπτικό υλικό θα έχει τη δυνατότητα να κάνει ανακρίσεις.

«Όποιος αστυνομικός δεν μπορεί να συγκρατήσει τον εαυτό του θα βρεθεί εκτός ΕΛ.ΑΣ» επανέλαβε.

Στα μισά του δρόμου για τα Εξάρχεια

Για τα Εξάρχεια είπε ότι «είμαστε στα μισά του δρόμου». 

«Δεν μπορεί να υπάρχουν κλειστές γειτονιές που να κυριαρχεί το έγκλημα και τα ναρκωτικά. Στα Εξάρχεια υπάρχουν ακόμα πολλά ναρκωτικά. Στο επόμενο δίμηνο όμως δεν θα υπάρχουν» πρόσθεσε.