Η ανακοίνωση της Καγκελαρίας της Γερμανίας για τις χώρες που θα συμμετέχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, στην οποία τελικά δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, παρότι η κυβέρνηση προσπάθησε να παραβρεθεί εκεί, έγινε αφορμή για κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση που χρεώνει στη Νέα Δημοκρατία μια σειρά από λάθους χειρισμούς όσον αφορά τα Εθνικά θέματα.

Η… σκόνη από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ ακόμη δεν έχει «καταλαγιάσει» και από την αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνεται πως η χώρα μας παρουσιάζεται απομονωμένη και θεατής των εξελίξεων.

Ο τομεάρχης εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος και ο τομεάρχης οικονομίας του κόμματος, Νίκος Παππάς συναντήθηκαν χθες με τον Αμερικανό  Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος, όπως σημειώθηκε μίλησε με κολακευτικά λόγια για την πορεία της οικονομίας της χώρας, όμως παράλληλα επιβεβαίωσε εμμέσως πως οι ΗΠΑ δεν δεσμεύθηκαν να σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά.

Από την πλευρά τους οι δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβαν πως περιμένουν πιο ουσιαστικές κινήσεις από τις ΗΠΑ, υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων. Σημειώθηκε μάλιστα πως σε διαφορετική περίπτωση θεωρούν ότι δεν εξασφαλίζεται η αμοιβαιότητα και η ευθυγράμμιση συμφερόντων που οδήγησε στην αναβάθμιση των σχέσεων επί ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα σχολιάζοντας από την Κουμουνδούρου τις αναφορές της κυβέρνησης πως για τον αποκλεισμό της χώρας από τη σύσκεψη του Βερολίνου ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωναν: «Η θεωρία είναι φαιδρή. Η πρόταση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Salame, για το μέλλον της Λιβύης, παρουσιάστηκε στις 29 Ιουλίου 2019. Μετά, ο ίδιος πραγματοποίησε επισκέψεις σε πρωτεύουσες και έκανε επίσημα την πρότασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για έναρξη της Διαδικασίας στις 4 Σεπτεμβρίου 2009. Μάλιστα, η πρώτη συνάντηση έγινε μέσα στο Σεπτέμβριο στο Βερολίνο».

«Προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή από τα εργασιακά»

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία πως προσπαθεί να αποτρέψει την συζήτηση για τα εργασιακά και την οικονομία και φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να καταθέσει σχετική ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως αναφέραμε και χθες από την αξιωματική αντιπολίτευση σκοπεύουν να εστιάσουν στα θέματα αυτά και κατηγορούν την κυβέρνηση πως προσπαθεί  να «ισοπεδώσει» τα όσα πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα αυτόν, εξυπηρετώντας αποκλειστικά τα μεγάλα συμφέροντα.   

Στην Κουμουνδούρου χαρακτηρίζουν βαθύτατα αρνητικές τις εξελίξεις στα εργασιακά δικαιώματα κατά το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης της ΝΔ σημειώνοντας:  

«Μέσα σε έξι μήνες η κυβέρνησή του κ. Μητσοτάκη έχει υλοποιήσει παρεμβάσεις στα εργασιακά που αφαιρούν δικαιώματα, καταργούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων και οδηγούν σε μειώσεις μισθών. Αυτή η αντεργατική πολιτική δεν πλήττει μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς είναι άκρως αντιαναπτυξιακή».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για υποβάθμιση του Σ.ΕΠ.Ε., για την κατάργηση της αιτιολόγησης των απολύσεων, όπως και τα μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, ενώ σημειώνουν πως με τον «αναπτυξιακό νόμο, η κυβέρνηση ΝΔ αποδιάρθρωσε εκ νέου το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επαναφέρει τον Αύγουστο του 2018»

Σημειώνεται επίσης πως με τον ίδιο νόμο, «η κυβέρνηση έθεσε τέτοιους περιορισμούς που καταργούν το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία, ενέργεια που είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και τη νομολογία του ΣτΕ.»

Αναφέρονται επίσης στο ζήτημα του κατώτατου μισθού, τονίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ακόμη απαντήσει αν θα προχωρήσει στην διπλάσια της ανάπτυξης αύξηση όπως δεσμεύτηκε προεκλογικά και τέλος κατηγορούν την κυβέρνηση ΝΔ πως «ποτέ δεν επέκρινε έστω και λεκτικά την προσφυγή του ΣΕΒ για την ακύρωση της αύξησης μισθών λόγω των τριετιών».

Πάντως οι πρώτες πληροφορίες που είχαν στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιθανότατα δεν θα απαντήσει την ερχόμενη Παρασκευή στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, μεταθέτοντας έτσι μια μεταξύ τους αντιπαράθεση στη Βουλή σε μεταγενέστερο χρόνο.