Ο νέος υπουργός αμέσως μετά την ορκωμοσία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει πολιτική που να διαχωρίζει αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας από αυτών που δεν δικαιούνται.

Αναλυτικά ο κ. Μηταράκης δήλωσε: Αντιλαμβανόμαστε το βάρος της ευθύνης. Εγώ ειδικά ως νησιώτης βουλευτής βλέπω την πίεση των ροών τα τελευταία χρόνια να ταλαιπωρούν την Ελλάδα. Να εφαρμόσουμε μια δίκαιη πολιτική ασύλου, μια πολιτική που ανταποκρίνεται στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, αλλά μπορεί και γρήγορα να διαχωρίζει αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και θα μείνουν για λίγα χρόνια φιλοξενούμενοι στη χώρα μας και αυτών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και βάσει των συμφωνιών επαναπροώθησης που υπάρχουν, θα επιστρέφουν στη χώρα προέλευσης. Βασική μας υποχρέωση είναι να αντιληφθούμε τα συναισθήματα του κόσμου και την ίδια ώρα να ασκήσουμε ισορροπημένα μεταναστευτική πολιτική με βάση τους νόμους της χώρας. Στόχος μας είναι η σωστή πολιτική που συμφωνήθηκε τους προηγούμενους μηνες να υλοποιηθεί ταχύτατα. Και η επανασύσταση του υπουργείου θα βοηθήσει στην ταχύτερη υλοποίηση των συμφωνημένων.

Κουμουτσάκος: Το μεταναστευτικό είναι μία πρόκληση

Ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, αμέσως μετά την ορκωμοσία του, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, τόνισε ότι είναι ένα σύνθετο θέμα και ένα ζήτημα που έχει εθνικές διαστάσεις.

Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε: «Να πω ότι τιμά όλους το γεγονός ότι έχουμε την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού να χειριστούμε ένα δύσκολο και σύνθετο θέμα, μια πρόκληση, ένα ζήτημα που έχει εθνικές διαστάσεις. Η μάχη δίδεται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η διεθνής διάσταση του μεταναστευτικού έχει πολύ μεγάλη βαρύτητα. Και είναι αυτό το πεδίο, στο οποίο θα ασκήσω όλες μου τις αρμοδιότητες. Ξεκινά μια μεγάλη διαπραγμάτευση στην Ε.Ε. για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Αυτή είναι πολύ κρίσιμη για την Ελλάδα διαπραγμάτευση. Θα είμαστε παρόντες, θα καταθέτουμε και ήδη καταθέτουμε προτάσεις και συνεισφορές. Η Ελλάδα είναι μια κομβικής σημασίας χώρα, εμβληματική διεθνώς, για το πώς χειρίζεται σε αυτή την πολύ δύσκολη περιοχή του κόσμου το μεταναστευτικό. Θα προβάλλουμε διεθνώς και την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, αλλά και τις θέσεις και τις απόψεις μας. Το βαρύ καθήκον που έχει η Ελλάδα ως χώρα πρώτης γραμμής της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Σε αγαστή συνεργασία με τον κ. Μηταράκη θα παραχθούν σε πολύ ταχύ χρόνο τα αποτελέσματα που χρειάζεται η πατρίδα. ΕΡ: Για τη σύσταση του νέου υπουργείου. ΑΠ: Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι η σωστή απόφαση στον σωστό χρόνο».

Η ανακοίνωση Πέτσα

Λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την επανασύσταση του υπουργείου με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ο κ. Μηταράκης, μέχρι σήμερα υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, ολοκλήρωσε έναν κύκλο προετοιμασίας του νέου ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

Ο Στέλιος Πέτσας ανακοινώνοντας τη δημιουργία του υπουργείου, είπε ότι «η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολούθησε διαφορετική πολιτική στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα και είχε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

  • Φύλαξη των συνόρων μας
  • Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου
  • Αυξημένες επιστροφές
  • Κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Και όλα αυτά, προωθώντας παράλληλα την αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με τη διεθνοποίηση του προβλήματος σε όλα τα διεθνή fora.

Αυτό που απαιτείται είναι η ταχύτερη υλοποίηση αυτού του σχεδίου».

Πηγές Μαξίμου: Ο Μηταράκης επειδή εκλέγεται στη Χίο γνωρίζει καλά το θέμα

Το σκεπτικό της τοποθέτησης Μηταράκη στο υπουργείο αναλύουν κυβερνητικές πηγές λέγοντας ότι λόγω τόπου εκλογής, εκλέγεται στη Χίο, γνωρίζει σε βάθος το προσφυγικό.

«Ο Νότης Μηταράκης, ως βουλευτής που εκλέγεται στην ακριτική Χίο, συνομιλεί με κατοίκους και φορείς, γνωρίζει όλες τις πτυχές του προβλήματος και τι πρέπει να γίνει ώστε να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής» λένε χαρακτηριστικά.

Με βάση τις ίδιες πηγές, το κυβερνητικό σχέδιο για το προσφυγικό είναι συγκεκριμένο «η προτεραιότητα τώρα είναι να το εκτελέσουμε άμεσα, μεθοδικά και αποτελεσματικά.

Το προσεχές χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ανά περιοχή ώστε να έχουν πλήρη εικόνα οι πολίτες για την καθημερινή πρόοδο που επιτυγχάνουμε.

Βασικό ρόλο θα διαδραματίσει η διαρκής επικοινωνία της προόδου του σχεδίου, ώστε να αντιμετωπιστεί η δυσπιστία που παρατηρήθηκε σε κάποιες περιοχές της χώρας».

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους «ο Γιώργος Κουμουτσάκος που ως Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση των διεθνών πτυχών του ζητήματος και την προώθηση των θέσεων της χώρας, από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, θα εργαστεί πάνω στο ίδιο αντικείμενο και ειδικότερα για όλες τις πτυχές της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής διατηρεί την ευθύνη οργάνωσης και διεύθυνσης του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων».