Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικες εβδομάδες, μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ουσιαστικά περιγράψει το μέγεθος της πρόκλησης για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Θα προτείνω το πρόσωπο που θεωρώ πλέον κατάλληλο, πιστεύοντας ότι η εισήγησή μου θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν», είχε πει τότε. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr, το ΚΙΝΑΛ είναι, αυτή τη στιγμή, πολύ κοντά στην υπερψήφιση της κ. Σακελλαροπούλου. Συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά στέκονται στις τοποθετήσεις της κ. Σακελλαροπούλου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θέσεις της για το περιβάλλον και την ευρύτερη πολιτεία της. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η κ. Σακελλαροπούλου προέρχεται πολιτικά από το χώρο του Κέντρου και έχει πλείστες όσες συμπάθειες στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ. Άλλωστε και το 2018 στελέχη του κόμματος είχαν εκπλαγεί θετικά, όταν την είχε προτείνει ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου για τη θέση της προέδρου του ΣτΕ. Σημειωτέον, η κ. Σακελλαροπούλου ήταν παρούσα στα χρόνια της κρίσης, όπως προ ημερών έλεγε η κ. Γεννηματά, έστω και από άλλο πολιτικό μετερίζι. 

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, όμως, θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί επί ημερών του ήταν που η κ. Σακελλαροπούλου έγινε αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ενώ τρία χρόνια μετά έγινε και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου. Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιμείνει στο πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου, αλλά πλέον φαίνεται ότι ο κ. Παυλόπουλος δεν θα είναι υποψήφιος για ανανέωση της θητείας του. Άρα, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτή, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και τη δική του υπέρβαση και δεν πρότεινε ένα πρόσωπο με στενά κεντροδεξιά χαρακτηριστικά, το οποίο ανήλθε στα ανώτατα αξιώματα επί των ημερών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση θα γίνει και στον αυριανό πρωινό καφέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα να παραδέχονται ότι δεν είναι απλό να απορριφθεί η προοπτική της κ. Σακελλαροπούλου. 

Είναι σαφές ότι στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι η μέγιστη δυνατή συναίνεση, ει δυνατόν και με πλειοψηφία άνω των 200 ψήφων. Παράλληλα, δεν αποκλείεται και η επίσπευση της διαδικασίας στη Βουλή, με την πρώτη ψηφοφορία που απαιτεί πλειοψηφία 200 ψήφων. Μέχρι στιγμής, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα για τον προγραμματισμό της διαδικασίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr 

Και στο εσωτερικό της ΝΔ, πάντως, η πρόταση για την κ. Σακελλαροπούλου δεν αναμένεται να συναντήσει καμία σοβαρή ένσταση, παρ’ όλο που το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν αρκετοί βουλευτές που στήριξαν την προοπτική ανανέωσης της θητείας του κ. Παυλόπουλου. Άλλωστε, κατά τα φαινόμενα ο κ. Παυλόπουλος δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, συνεπώς, όποιος βουλευτής έχει επιφυλάξεις, θα πρέπει να αιτιολογεί γιατί καταψηφίζει την κ. Σακελλαροπούλου και όχι γιατί προτιμά τον νυν Πρόεδρο.

Διαβάστε επίσης