Η αφετηρία της διαδικασίας σηματοδοτήθηκε χθες Τετάρτη με την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη της υποψηφιότητας της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για τη θέση της Πρoέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως έκανε γνωστό ο Στέλιος Πέτσας, η πρώτη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη 22 Ιανουαρίου.

Η ψηφοφορία θα γίνει στις 10:30 το πρωί και για να εκλεγεί απαιτούνται 200 ψήφοι.

Εφόσον δεν επιτευχθεί αυτή η πλειοψηφία θα επαναληφθεί μετά από πέντε ημέρες και θα απαιτείται το ίδιο όριο ψήφων.

Αν και πάλι δεν υπερψηφιστεί, σε πέντε μέρες θα γίνει νέα ψηφοφορία με όριο αυτή τη φορά τις 180 ψήφους.

Εφόσον και πάλι δεν υπάρξει αποτέλεσμα, στην τελευταία ψηφοφορία θα χρειαστούν 151 ψήφοι.

Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Τον Οκτώβριο του 2018, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας, στα 91 χρόνια της λειτουργίας του. Έναν χρόνο και τρεις μήνες αργότερα,είναι πλέον η υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα υποστηρίξει στο έκτακτο διάγγελμά του.  

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, είναι γεννημένη στη Θεσσαλονίκη το 1956 και είναι σήμερα 64 ετών. Κατάγεται από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II. 

Έγινε Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο το 1988 και σε Σύμβουλο το 2000. Τον Οκτώβριο του 2015 τοποθετήθηκε Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 τοποθετήθηκε ομόφωνα στη θέση της Προέδρου του ΣτΕ.

Έχει ακόμα διατελέσει γενική γραμματέας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ.