Η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν για τη Λιβύη ενόψει και της Διάσκεψης του Βερολίνου στην οποία δεν θα συμμετέχει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληιροφορίες, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σάρατζ-Τουρκίας.

Έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών. Κάλεσε την κ. Μέρκελ και τους εκπροσώπους της ΕΕ που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.

Η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Παρασκευής ο Χαλίφα Χαφτάρ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια

Εικάζεται ότι η επίσκεψη Χαφτάρ δεν είναι άσχετη με τη Σύνοδο του Βερολίνου που αφορά τη Λιβύη και στην οποία δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα.

Bild: Πιέσεις Ερντογάν στη Μέρκελ για να μην προσκληθεί η Ελλάδα στη Σύνοδο 

Η γερμανική εφημερίδα Bild υποστηρίζει πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άσκησε πιέσεις στην Άνγκελα Μέρκελ για να μην προκληθεί η Ελλάδα στη Σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη.

«Ο Σουλτάνος του Βοσπόρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπαγόρευσε στη Μέρκελ τον κατάλογο των συμμετεχόντων στη σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη;», διερωτάται η .Bild.

«Η σύνοδος που ξεκινάει την Κυριακή στο Βερολίνο έχει στόχο την ειρήνευση στη χώρα που σπαράσσεται από τον εμφύλιο», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Το ερώτημα είναι: Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπαγόρευσε στην οικοδέσποινα της συνόδου, Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον κατάλογο των προσκεκλημένων;».

Όπως υποστηρίζει η Bild, ο Ερντογάν φέρεται να επέμεινε στο να μη συμμετάσχει η Ελλάδα στις συνομιλίες.

«Ωστόσο, οι Έλληνες είναι ο πλησιέστερος γείτονας της Λιβύης» τονίζει η Bild.

«Οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας είναι το ζητούμενο. Η τουρκική πλευρά έχει επισημάνει ότι τηρεί τη συμφωνία των προσφύγων με την ΕΕ φιλοξενώντας εκατομμύρια Σύριους. Σε αντίθεση με την Ελλάδα», αναφέρει η εφημερίδα.