Τα δύο κόμματα σχημάτισαν «κοινό μέτωπο» αποφασίζοντας να στηρίξουν τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η οποία με επιστολή της στη Βουλή και τα κόμματα, ζήτησε τη σύγκληση αρμόδιας επιτροπής για απάντηση σε ερωτήματα σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια.

Η επιστολή εστάλη προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και τις Κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης και ΜΕΡΑ 25.

Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, και ο αναπληρωτής τομεάρχης, Γιώργος Τσίπρας, συμφώνησαν με το αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ με δήλωσή τους, ζητώντας να γίνει άμεσα δεκτό: «Η αξίωση της οργανωμένης επιχειρηματικότητας για απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, μέσω του σχεδίου «Ηρακλής» και την παροχή 12 δισ. ευρώ εκ μέρους του δημοσίου προς τις τράπεζες, είναι απολύτως λογική. 
Το σχετικό αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ για σύγκλιση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής πρέπει να γίνει άμεσα δεκτό» ανέφεραν σε σχετική δήλωση τους.

Σήμερα ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Παππάς σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ανέφερε: «Η ΓΣΕΒΕΕ εγείρει σημαντικά ζητήματα σε σχέση με το σχέδιο Ηρακλής, τα οποία είχαμε βάλει και εμείς κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Τα οχήματα ειδικού σκοπού, τα οποία θα διαχειριστούν τα “κόκκινα δάνεια”, λειτουργούν πρώτον με κανόνες πλήρους αδιαφάνειας και δεύτερον χωρίς προτεραιότητες, οι οποίες πρέπει να μπουν από την Πολιτεία.

Οι εν λόγω εταιρείες θα αποφασίζουν για το ποιος ζει και ποιος πεθαίνει σε κάθε κλάδο της οικονομίας», χαρακτηρίζοντας ακόμα απολύτως ακριβή την επισήμανση της ΓΣΕΒΕΕ ότι στους εξυπηρετητές θα περνούν και «πράσινα δάνεια».

Όπως επεσήμανε, από τη στιγμή που το δημόσιο και ο φορολογούμενος βάζουν πλάτη, παρέχοντας 12 δισ. ευρώ δημόσιο χρήμα ώστε οι τράπεζες να εκκαθαρίσουν τα βιβλία τους και οι εξυπηρετητές να κάνουν δουλειά, «οφείλουν να λογοδοτούν στη δημοκρατικά οργανωμένη Πολιτεία. Οφείλουν να έρθουν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και να εξηγήσουν ποια είναι η στρατηγική και η προτεραιότητά τους και, βεβαίως, να πιεστεί και η κυβέρνηση ώστε να ορίσει τον σκοπό αυτών των εταιρειών με τρόπο τέτοιο που δεν επιτρέπει να ανοίξουν νέες πληγές στην ελληνική οικονομία».

Όσον αφορά το ΚΙΝΑΛ στην επιστολή– αποδοχής του αιτήματος της ΓΣΕΒΕΕ που εστάλη στον κ.Τασούλα που υπογράφουν οι βουλευτές Β. Κεγκέρογλου, Μ. Κατρίνη, Κ. Σκανδαλίδης, Γ. Αρβανιτίδης, Χρ. Γκόκας, Απ. Πάνας, Ανδρ. Λοβέρδος μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Αφουγκραζόμενοι την αγωνία χιλιάδων συμπολιτών μας, για τους οποίους η προστασία της πρώτης κατοικίας λήγει την 30η Απριλίου 2020, αλλά και τους κινδύνους που θα προκληθούν από πιθανή μεταβίβαση και εξυπηρετούμενων δανείων ώστε οι τιτλοποιήσεις να καταστούν πλέον δελεαστικές, συνηγορούμε στο αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ για την όσο το δυνατόν πιο άμεση σύγκληση των επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής & Εμπορίου, ώστε να δοθούν διευκρινίσεις για το σχέδιο "Ηρακλής" και τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων. Θεωρούμε, επίσης, επιβεβλημένη τη συμμετοχή στη συνεδρίαση εκπροσώπων των καταναλωτών αλλά και των υπολοίπων φορέων του επιχειρηματικού κόσμου, προκειμένου να συνεισφέρουν με τις παρεμβάσεις και τα ερωτήματά τους στην περαιτέρω ενημέρωση της Επιτροπής».