Μισός χρόνος έχει περάσει από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την διακυβέρνηση της χώρας και πέρασε στην αντιπολίτευση κι ακόμη δείχνει να ψάχνει τον τρόπο με τον οποίο θα προσπαθήσει να σταθεί απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Την τελευταία φορά που το κόμμα της Κουμουνδούρου βρέθηκε στη θέση αυτή, οι συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές και όντας ένα κόμμα διαμαρτυρίας είχε... έτοιμο αφήγημα.

Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και μαζί έχει αλλάξει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Και ο πρώην πρωθυπουργός δείχνει να ψάχνει ακόμη το αφήγημα του.

Η αλήθεια είναι πως ακόμη δεν έχουν καταφέρει στην Κουμουνδούρου να βρουν με ποιο τρόπο θα αρχίσει και πάλι ο κόσμος να τους ακούει. Είναι επίσης αλήθεια πως συχνά πέφτουν σε «παγίδες», όπως έγινε στην περίπτωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Ένα θέμα που ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε ως «αντιπολιτευτικό όπλο» για αρκετό καιρό, χωρίς τελικά να «κερδίσει» το παραμικρό, αφού «αναγκάστηκε» να αποδεχθεί με συνοπτικές διαδικασίες τη νέα πρόταση.

Σε… γνώριμο έδαφος

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που το κόμμα της Κουμουνδούρου, έχοντας κάνει αρκετές προσπάθειες σε διάφορα «μέτωπα» που όμως δεν είχαν αποτέλεσμα και θέλοντας να είναι προσεχτικό στην αντιπολίτευση που αφορά την εξωτερική πολιτική, στρέφεται πλέον στα εργασιακά.     

Πρόκειται για τον τομέα στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως μπορεί να χτίσει το αφήγημα του για μία ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων».

Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τον πρωθυπουργό στην οποία αναφέρεται στις απολύσεις και μειώσεις μισθών στην Τράπεζα Πειραιώς, στον ΟΤΕ και στα λιπάσματα Καβάλας, αλλά και για τη μη ανανέωση του προγράμματος καταπολέμησης του brain drain, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για 5.500 νέους επιστήμονες.

Παράλληλα ρωτάει και για την αύξηση του κατώτατου μισθού κι αν αυτή θα γίνει το 2020, ξέροντας φυσικά πως δεν πρόκειται να γίνε.

Η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως «μέσα σε έξι μήνες η κυβέρνησή του κ. Μητσοτάκη έχει υλοποιήσει παρεμβάσεις στα εργασιακά που αφαιρούν δικαιώματα, καταργούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων και οδηγούν σε μειώσεις μισθών. Αυτή η αντεργατική πολιτική δεν πλήττει μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς είναι άκρως αντιαναπτυξιακή».

Επιμένει μάλιστα πως είναι «αντιαναπτυξιακή» καθώς δεν δημιουργεί νέες, ποιοτικές και καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας, πράγμα που όπως επισημαίνουν αποδεικνύεται από τα αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ της κυβέρνησης ΝΔ σε αυτό το μέτωπο.

Η αλήθεια είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάζει πλέον τις δυνάμεις του σε ένα θέμα που αφορά άμεσα την ποιότητα ζωής των πολιτών και που συνεπώς μπορεί να... ακούν και πιο προσεκτικά.