Αναφερόμενος στην παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου Γιαβούζ στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «ανεξαρτήτως τουρκικών προθέσεων η ελληνική εθνική άμυνα είναι απολύτως διασφαλισμένη» ενώ κάλεσε τους πολίτες να νιώσουν απολύτως ήσυχοι και ασφαλείς αφού «ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση και έχουν μετέλθει όλων των σεναρίων στην περίπτωση τουρκικής προκλητικότητας».

Παράλληλα ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στις κοινές ναυτικές ασκήσεις Ελλάδας και Γαλλίας, στα νότια της Κρήτης, με την παρουσία, μάλιστα, του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle.

«Έχουμε έτοιμο ολόκληρο το σχέδιο για τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση του χαμηλότερου από αυτά», υποστήριξε.

Όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, θα υπάρξει κλιμακωτή αντίδραση του Πολεμικού Ναυτικού με βάση τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, έχει πει ο πρωθυπουργός. Τα ζητήματα κυριαρχίας δεν επιτρέπουν καμιά εθνική παραχώρηση» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

«Ο θυμός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδεικνύει ότι τα πράγματα στην τουρκική διπλωματία δεν πηγαίνουν έτσι όπως εκείνος θα ήθελε», υποστήριξε ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Παρατήρησε επίσης πως «η Ελλάδα διαθέτει δύο μεγάλα “όπλα”. Τη δυνατότητα να αντιλέξει στην Ε.Ε. οποιαδήποτε λύση είναι αντίθετη στα εθνικά της συμφέροντα, και είναι σε άμεση συναλλαγή με την προϊούσα κυβέρνηση της Λιβύης (σ.σ. του Χαλίφα Χάφταρ), έτσι ώστε να υπάρξει οριοθέτηση μεταξύ των δύο χωρών αγνοώντας και καταγγέλλοντας το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο».

«Καμία σοβαρή χώρα δεν έχει αναγνωρίσει την παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία (...) αν η Τουρκία βγει με ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που έχει οριοθετήσει, τότε θα δουν όλοι τι σημαίνει αντίδραση της διεθνούς νομιμότητας», συμπέρανε ο υπουργός Επικρατείας.

Ερωτηθείς για τη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία, «δεν φαίνεται να υπάρχει όμως» συμπλήρωσε «κάποιο άμεσο, απτό αποτέλεσμα. Ήταν περισσότερο δήλωση βούλησης εκ μέρους των συμμετεχόντων για κάποια κρίσιμα αλλά μάλλον αυτονόητα ζητήματα: κατάπαυση του πυρός, τήρηση εμπάργκο όπλων, αποστρατιωτικοποίηση πολιτικοφυλακών, μη ανάμιξη ξένων στρατευμάτων».

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε επίσης ότι η ελληνική διπλωματία έχει λόγο και έχει αποκτήσει ευρύτατα ερείσματα. «Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δε θα δεχθεί τετελεσμένα», είπε.