Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ανέφερε το Reader.gr από νωρίς το πρωί, αφού εξήγησε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει αύριο την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για ΠτΔ, μίλησε για την απλή αναλογική, τα Εθνικά θέματα, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, αλλά και το προσφυγικό.

Ο πρώην πρωθυπουργός όσον αφορά την αυριανή ψηφοφορία είπε, μεταξύ άλλων «Η θέση μας είναι συνειδητή, καθαρή, χωρίς ναι μεν αλλά. Θα ψηφίσουμε τη Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Και θα τη στηρίξουμε να επιτύχει στα καθήκοντά της» σημειώνοντας παράλληλα πως «η επιλογή ενός προσώπου με προοδευτικό στίγμα από τη πλευρά του κ. Μητσοτάκη, δεν υποκρύπτει διάθεση φυγής προς τα εμπρός αλλά διάθεση επικοινωνιακής διαφυγής από τα πολλαπλά αδιέξοδα».

Προοδευτική κυβέρνηση με απλή αναλογική

Αναφερόμενος στην απλή αναλογική, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά βέβαιος πως η Νέα Δημοκρατία δεν επιθυμεί την συναίνεση, καθώς όπως σημείωσε «όποιος θέλει να χτίσει γέφυρες συνεννόησης, δεν επιλέγει την επόμενη κιόλας μέρα να φέρει στη Βουλή την κατάργηση της απλής αναλογικής».

Όσον αφορά τα κίνητρα του νυν πρωθυπουργού είπε:

«Ο κ. Μητσοτάκης αλλάζει τον εκλογικό νόμο γιατί πιστεύει ότι έτσι θα ευνοήσει τον ίδιο και το κόμμα του. Με περίσσευμα αλαζονείας θεωρεί ότι επειδή κέρδισε βασισμένος στη πολιτική απάτη και στη διαστρέβλωση μια φορά τις εκλογές, θα τις κερδίσει ξανά και ξανά. Σκάβοντας όμως το λάκκο της απλής αναλογικής, παραβλέπει τη μεγάλη πιθανότητα να πέσει μέσα ο ίδιος στο λάκκο που αυτός έσκαψε. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να του θυμίσουμε ότι ενώ αύριο θα ψηφίσουμε μαζί τρία κόμματα, μεθαύριο θα ψηφίσει μόνος του. Όπως μόνος του θα μείνει και το βραδυ των επόμενων εκλογών που ας μη το ξεχνάμε θα γίνουν με την απλή αναλογική. Και θα μείνει μόνος του γιατί το πολιτικό του σχέδιο, οι προγραμματικές του θέσεις δε μπορούν να χωρέσουν σε κανένα πλαίσιο σύγκλισης ή συνεννόησης για την επόμενη μέρα».

«Επόμενες εκλογές με απλή αναλογική μπορούν να δώσουν κυβερνητική λύση. Απλά αυτή δε θα τον περιλαμβάνει, γιατί πρέπει να είναι -και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να είναι- προοδευτική και δημοκρατική λύση.» πρόσθεσε. 

Έξω δεν πάμε καλά

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως πολλές φορές οι πολιτική θέλοντας να «καλύψουν τα εσωτερικά προβλήματα έλεγαν «Εξω πάμε καλά». Όμως, έξω κι αν δεν πάμε καλά» σημείωσε αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον που όπως σημείωσε «είχε ως αποτέλεσμα όχι κάποια εθνικά κέρδη, που όλοι προσδοκούσαν, αλλά εθνική ζημιά».

Ο κ. Τσίπρας είπε: «Έβλεπα σήμερα μια δημοσκόπηση που σε σχέση με το 2019, πόσο σήμερα έχουν καταλάβει πολύ μεγάλο μέρος των πολιτών, τα αισθήματα του φόβου, της οργής και την ντροπής. Και νομίζω ότι είναι αυτό ακριβώς το συναίσθημα που προκαλεί η δήλωση μπροστά σε έναν Τραμπ που φέρεται με απίστευτη αγένεια στον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι η Ελλάδα είναι ένας προβλέψιμος σύμμαχος.

Ντροπή όχι για τη στάση όχι του συμμάχου, αλλά για τη στάση του πολιτευτή της δεκαετίας του πενήντα που επέλεξε».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την ανησυχία του για τον τρόπο με τον οποίο στάθηκε η κυβέρνηση στην υπόθεση Σουλεϊμανί, αλλά και για το «φιάσκο του Βερολίνου», όπως το χαρακτήρισε.

«Η εξωτερική πολιτική δε γίνεται με επικοινωνιακά κόλπα. Τα επικοινωνιακά κόλπα σε βοηθάνε στο εσωτερικό, ιδίως όταν έχεις όλα τα συμφέροντα συνασπισμένα με το μέρος σου» επισήμανε, ενώ ζήτησε για μία ακόμη φορά τη σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η απάτη δεν αντέχει στον χρόνο

 «Στον προϋπολογισμό κατηγόρησα τον κο Μητσοτάκη για προεκλογική πολιτική απάτη και η απάτη δεν αντέχει στον χρόνο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στα εργασιακά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «είναι θέμα χρόνου κυρίως για τη μεσαία τάξη να συνειδητοποιήσει ότι οι προσδοκίες και οι ελπίδες της αποδείχτηκαν φρούδες, ενώ σημείωσε πως αντί για ανάπτυξη «βλέπουμε κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, επιστροφή στην εργασιακή ζούγκλα, συρρίκνωση των αμοιβών, μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα με την διακριτική συμφωνία της κυβέρνησης, αυξήσεις περίπου 20% στις ασφαλιστικές εισφορές και κατάργηση της 13ής σύνταξης».

Στην συνέχεια άσκησε κριτική για την κυβερνητική πολιτική στο μεταναστευτικό σημειώνοντας πως οι αρμόδιοι κυβερνητικοί εμφανίστηκαν «Απροετοίμαστοι, ιδεοληπτικοί και ανίκανοι να χωρίσουν δυο γαϊδάρων άχυρα».

«Η προπαγάνδα τους εξακολουθεί να ερωτοτροπεί με τον πνιγμό ανθρώπων, και με τα μπάρμπεκιου» είπε, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη πως «εξακολουθεί να νίπτει τας χείρας του στο δράμα του Αιγαίου».

Οι ... γαλάζιοι παππούδες 

Τέλος μίλησε «για τη περιβόητη υπόθεση της τακτοποίησης των λεγόμενων «γαλάζιων παππούδων» μετά τη τακτοποίηση των «γαλάζιων παιδιών». Και αναφέρομαι στην απαράδεκτη τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα σε συνταξιούχους εκλεκτούς του κομματικού μηχανισμού, να προσλαμβάνονται ως μετακλητοί στα υπουργικά γραφεία, κρατώντας και το μισθό και τη σύνταξη» και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη, να «συμμαζέψει το ρουσφέτι του κου Βρούτση στους συνταξιούχους κομματικούς καρεκλοκένταυρους».