Η Ελληνική Λύση είναι το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που υπερψήφισε το νέο εκλογικό νόμο.

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 284 βουλευτές. Από τους 16 βουλευτές που απουσίαζαν, οι 9 βουλευτές απέστειλαν επιστολή πρόθεσης ψήφου, η οποία ωστόσο δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα.

Από ΝΔ έλειπαν Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Βαγιωνάς που ήταν δικαιολογημένα απόντες.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν πρόλαβε, μπήκε στη Βουλή ενώ είχε κλείσει το σύστημα και ο Μανούσος Βολουδάκης επίσης έλειπε εν γνώσει της πλειοψηφίας

Ο νέος εκλογικός νόμος δεν εξασφάλισε τις 200 ψήφους που απαιτεί το Σύνταγμα προκειμένου να ισχύσει στις επόμενες εκλογές, οπότε αυτές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Το νέο εκλογικό σύστημα θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές.

Θεοδωρικάκος: Ο κ. Τσίπρας τρέμει τις εκλογές

Ο νέος εκλογικός νόμος «δεν απαγορεύει καθόλου τις συνεργασίες», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

Αν και ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει ότι ο νέος εκλογικός νόμος «ευνοεί τον δικομματισμό», «και αυτό είναι χρήσιμο για τη δημοκρατία», υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να πετύχει τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις».

Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι ο κ. Τσίπρας «τρέμει τις εκλογές», οι οποίες πάντως θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας.

«Ο κ. Τσίπρας θα χρειαστεί να αλλάξει πάρα πολύ για να διεκδικήσει ξανά την εξουσία. Γιατί αυτή τη φορά δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για δημαγωγία ούτε για αντιμνημονιακά κηρύγματα», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ειδικότερα για την εκτίμηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «ο κ. Τσίπρας υποθάλπει την εκλογολογία και καλλιεργεί τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές επειδή τις τρέμει» αλλά «πρόωρες εκλογές, όπως έχει πει κατηγορηματικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θα γίνουν. Και ό,τι λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το εννοεί και αυτό είναι μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτούς τους δύο πολιτικούς άνδρες».

Για όσα ο κ. Τσίπρας είπε για τις προοδευτικές συμμαχίες, ο υπουργός παρατήρησε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε τον κ. Καμμένο για να συζητήσει και να συνδιαλλαγεί μαζί του για να σχηματίσει την πρώτη «κυβέρνηση της Αριστεράς». «Είχε εναλλακτική λύση να συζητήσει, τότε με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, αλλά δεν το έκανε. "Τι σας εμπόδισε τότε; Ο εκλογικός νόμος; Η μη εφαρμογή της απλής αναλογικής;"», είπε ο υπουργός.

Τζανακόπουλος: Επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι μας

«Η ΝΔ έχει επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους μας» δήλωσε κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Στο σημερινό νομοσχέδιο αποτυπώνεται η αντίληψή σας ότι το κράτος είναι λάφυρο εκείνου που κερδίζει τις εκλογές» σημειώσε ο κ. Τζανακόπουλος προσθέτοντας πως «η κατάργηση της απλής αναλογικής και η επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής αναδεικνύει απολύτως τη λογική του κράτους λάφυρου.»

Ως προς την κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε την απλή αναλογική στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του «απαντήσαμε ότι ακόμη και να την έφερνε η ΝΔ δεν θα την ψήφιζε, επομένως, ούτως ή άλλως δεν θα εφαρμοζόταν στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015» είπε.