«Με ιδιαίτερη συγκίνηση προσέρχομαι σε αυτόν τον χώρο, ο οποίος έχει ταυτιστεί όσο κανένας άλλος με την ανθρώπινη βαρβαρότητα. Πράγματι, αν υπάρχου κάπου σε αυτόν τον κόσμο κόλαση, είναι εδώ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Έρχομαι για να τιμήσω τη μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων που εξολοθρεύτηκαν από το ναζιστικό καθεστώς. Και 65.000 Έλληνες Εβραίοι που δεν επέστρεψαν ποτέ στην πατρίδα τους. Ο μεγάλος ιστορικός του Ναζισμού Ιαν Κέρσοου έγραψε ότι ο δρόμος προς το Άουσβιτς χτίστηκε από το μίσος, αλλά είναι στρωμένος από την αδιαφορία. 75 χρόνια μετά την απελευθέρωση από τον Ερυθρό Στρατό θα πρέπει όλοι μας να δώσουμε αυτή την ιερή δέσμευση να μην ξεχάσουμε αυτό που συνέβη εδώ. Και να μην ξεχάσουμε ποτέ ότι το μίσος, οι διακρίσεις και η μισαλλοδοξία δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία μας», πρόσθεσε.

«Και η Δημοκρατία μας θα πρέπει να είναι ισχυρή και να πολεμά με αποφασιστικότητα όλα αυτά τα φαινόμενα. Κάποιοι από τους Έλληνες Εβραίους που βρέθηκαν εδώ και εξεγέρθηκαν την 7η Οκτωβρίου 1944, στη μεγάλη εξέγερση που έλαβε χώρα στο κρεματόριο 4, πέθαναν τραγουδώντας τα λόγια του εθνικού ύμνου. Κάποιοι ακόμα, στις προσωπικές τους μαρτυρίες που διασώθηκαν, έγραψαν ότι πεθαίνουν ευχαριστημένοι γιατί γνωρίζουν ότι η πατρίδα τους είναι ήδη ελεύθερη. Τη μνήμη αυτών των Ελλήνων τιμούμε σήμερα, μαζί με την υπόσχεση που δίνουμε όλοι ποτέ ξανά η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει μια τέτοια ανείπωτη τραγωδία», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.