Σύμφωνα με το Associated Press, το οποίο επικαλείται έγγραφο σχετικά με τις προμήθειες εξοπλισμών που αναρτήθηκε την Τετάρτη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το υπουργείο έχει προσκαλέσει σε διαγωνισμό ιδιώτες εργολήπτες για την κατασκευή ενός πλωτού φράγματος στο Αιγαίο.

Στόχος του υπουργείου είναι η κατασκευή ενός πλωτού φράγματος μήκους 2,7 χιλιομέτρων εντός τριών μηνών προκειμένου να μειωθούν οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Associated Press, η αύξηση στον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στο νησί της Λέσβου και σε άλλα ελληνικά νησιά, έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα υπερπληθυσμού στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων.

Το πλωτό φράγμα θα βρίσκεται 50 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και θα σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει φωτεινή σήμανση. Ακόμα όπως αναφέρει το έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το έργο θα κοστίσει 500.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων χρόνων συντήρησης.

Σύμφωνα με την περιγραφή της κυβέρνησης «το σύστημα του πλωτού φράγματος» θα κατασκευαστεί «χωρίς στρατιωτικούς σκοπούς» και «με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων με στόχο τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης».

«Αυτό το έργο θα κατασκευαστεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά θα είναι μόνο για πολιτικούς σκοπούς – μία διαδικασία παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται για την προμήθεια εξοπλισμών στα ΚΥΤ».

Ο αξιωματούχος που μίλησε στο Associated Press, ζήτησε να μην κατονομαστεί εν αναμονή επίσημων ανακοινώσεων.