Η Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε ακόμα ότι «δεν υπήρξε ποτέ ελληνομαμερική αμυντική συμφωνία, αλλά συμφωνίες χρησιμοποίησης του ελληνικού εδάφους για να εξαπολυθούν ιμπεριαλιστικές επιθέσεις». Παράλληλα, μίλησε για τον κομβικό ρόλο της χώρας και των βάσεων που αυτή φιλοξενεί σε σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις όπως εκείνες στο Ιράκ ή στη Γιουγκοσλαβία.

«Η Ελλάδα δεν είναι φιλειρηνική δύναμη. Δεν υπάρχει πόλεμος στον οποίο δεν έχει πάρει μέρος. Είναι αλήθεια ότι δεν διεκδικεί εδάφη, αυτό δεν την κάνει λιγότερο επικίνδυνη για τον δικό της τον λαό και για τους λαούς της περιοχής.  Και για να μιλήσουμε με τους δικούς μας όρους. Και η ελληνική αστική τάξη και οι κυβερνήσεις έχουν βάψει κι αυτές με αίμα τα χέρια τους, δίπλα στους συμμάχους τους. Το θεωρώ πρόκληση να μιλάμε για αμυντική συμφωνία και με ανταλλάγματα υπέρ της Ελλάδας. 

Τι ανταλλάγματα ζητάμε; Βοήθεια σε ενδεχόμενη τουρκική απειλή και να πάρει μέρος στη διανομή της λείας. Ακόμα και αν εξασφαλίσει ο λαός, να μην έχει επίθεση σε βάρος του, είναι ειρήνη αυτή; Όταν λόγω της πολιτικής των κυβερνήσεων συμμετέχει η χώρα σου σε λουτρό αίματος σε βάρος άλλων λαών; Δεν υπάρχει ιμπεριαλιστική επέμβαση που δεν στήριξε η Ελλάδα. Και όχι μόνο πολιτικά. Μπορούσε να γίνει ο πόλεμος του Ιράκ, χωρίς τη Σούδα; Μπορούσε να γίνει ο πόλεμος της Γιουγκλοσλαβίας χωρίς τη διέλευση των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων; Και που δεν έχει συμμετάσχει η Ελλάδα;

Οι ελληνοτουρκικές διαφορές, χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ, από την ΕΕ ως στοιχείο εκβιασμού και για την Τουρκία και για την Ελλάδα. Θα μιλήσουν πιο θετικά για την Ελλάδα αν θέλουν να φοβίσουν την Τουρκία και να την τραβήξουν μαζί τους, γιατί αυτό είναι το κύριο να έχουν την Τουρκία μαζί τους, για τους γνωστούς λόγους που έχετε επικαλεστεί και εσείς».

Η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ από θέση αρχής καταψηφίζει τη συμφωνία, ενώ σημείωσε πως τα «Όχι» των υπολοίπων των άλλων κομμάτων κινούνται «στη λογική των ανταλλαγμάτων», ενώ το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με… «το σκίσιμο των μνημονίων».