Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real ο κ. Ντόκος, αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, είπε ότι η φράση ήταν προσωπική άποψη.

Τον κ. Ντόκο πάντως «άδειασε» ο Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών λέγοντας «Δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα. Το μόνο θέμα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Άλλωστε ο κ. Ντόκος δήλωσε ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις».

Η αναφορά στο πλαίσιο συνέντευξης στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου ήταν «αυτό (σσ η συνεκμετάλλευση) σημαίνει μια ξεκάθαρα εμπροσθοβαρή, υπέρ ημών, συμφωνία. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα εξασφαλίζει αυτό που επεδίωξαν διαδοχικές ελληνικές Κυβερνήσεις, δηλαδή την προσφυγή των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Τα επόμενα βήματα είναι υποθετικά: εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή (το πιο πιθανόν) στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών (περίπτωση Κατάρ-Ιράν), εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και, τέλος, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα. Η Ελλάδα εξασφαλίζει λοιπόν τη βασική της επιδίωξη (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών) με ένα υποθετικό αντάλλαγμα που έτσι κι αλλιώς δεν θα τη βλάψει, καθώς θα στηρίζεται στα δεδομένα της οριοθέτησης που θα έχει προηγηθεί».

Μιλώντας στο Real, ο κ.Ντόκος είπε ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεση του κ. Μητσοτάκη,

«Η παραίτηση είναι πάντοτε στη διάθεση του πρωθυπουργού. Το λάθος μου είναι ότι άνοιξα ένα ζήτημα άκαιρο, καθαρά υποθετικό σε μία στιγμή που έχουμε πάρα πολλά ζητήματα τα οποία είναι καυτά και τρέχουν. Δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Πρωθυπουργό γιατί απουσιάζει στη Σαουδική Αραβία, αν θεωρηθεί ότι δημιούργησα πρόβλημα, η παραίτηση είναι δεδομένη», είπε.