Κι όλα αυτά, σε εσωτερική πολιτική εκδήλωση του κόμματός του, ΑΚΡ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, που αποδεικνύει πως ο ίδιος είτε σκόπιμα θέλει να τορπιλίσει το κλίμα, είτε να δημιουργήσει συνθήκες απουσίας αμοιβαίας εμπιστοσύνης των δυο πλευρών. Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε χθες πως “Φέτος δεν ζήσαμε κρίση στα Ίμια. Γιατί; Διότι τηρήσαμε μια συγκεκριμένη στάση. Δηλώσαμε πως αν γίνει κάποια κίνηση όπως στο παρελθόν τότε θα απαντήσουμε διαφορετικά και θα δείτε πως αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Καρντάκ (Ίμια) δεν θα γίνει κάτι από την πλευρά μας. Ο Υπουργός Άμυνας μου, πιθανότατα θα καλούσε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας για να τον ευχαριστήσει και για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία στα Καρντάκ (Ίμια) και στα υπόλοιπα νησιά.»

Η Αθήνα πάντως απαντά πως “η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει γκρίζες ζώνες”, ενώ πηγές του Μαξίμου απαντούν πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μπει σε ένα παιχνίδι “σου είπα και μου είπες”. “Η Κυβέρνηση έχει δείξει ότι υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά δικαιώματά μας και κάνουμε κινήσεις σε πολλά επίπεδα”, λένε στο Μαξίμου, ενώ υπσοτηρίζουν πως τo γεγονός ότι βρίσκεται το γαλλικό αεροπλανοφόρο στην περιοχή λέει πολλά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Άμυνας, οι δύο υπουργοί, Παναγιωτόπουλος και Ακάρ συζήτησαν περί αποκλιμάκωσης της έντασης στην ευρύτερη περιοχή ενώ ο Χουλουσί Ακάρ, φέρεται να ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό, διότι δεν συνέβη καμία ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένταση στην περιοχή των Ιμίων. Σύμφωνα πάντως με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, στην επικοινωνία με τον Ακάρ, συζητήθηκαν οι επόμενες συναντήσεις των δύο πλευρών στο πλαίσιο των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Έγινε δηλαδή συζήτηση για την επικείμενη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 12-13 Φεβρουαρίου, καθώς και για τη συνέχιση του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Αθήνα μεταξύ 17-21 Φεβρουαρίου.

Συνεχίζεται το γεωπολιτικό πόκερ στην ανατολική Μεσόγειο

Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ παρατείνει την παρουσία του στην Κυπριακή ΑΟΖ, και προχωρά σε αεροναυτικές ασκήσεις τόσο στις περιοχές που παρανόμως δεσμεύει η Τουρκία όσο και γύρω από το πλωτό γεωτρύπανο ΓΙΑΒΟΥΖ. Η Γαλλία έκανε μια πρώτη κίνηση να δείξει την ενόχλησή της στην Τουρκία και αναμένεται να φανεί τις επόμενες εβδομάδες το εάν το μήνυμα αυτό θα γίνει κατανοητό από την Άγκυρα. Ο πλους του γαλλικού αεροπλανοφόρου στα νότια της Κύπρου, δίχως να μετακινείται νοτιότερα, προς το Σουέζ, όπως είχε προγραμματιστεί, προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία, με βάση δημοσιεύματα στον Τύπο, ενώ με βάση τον προγραμματισμό που έχει ήδη ανακοινωθεί από τις επίσημες γαλλικές αρχές, το «Σαρλ ντε Γκωλ» θα πλεύσει στη Λεμεσό, επιστρέφοντας από την αποστολή του στα Στενά του Ορμούζ, περί τα τέλη Φεβρουαρίου.