Η αναγραφή στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη φαντάζει κάπως διεκπεραιωτική: «Ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει χαιρετισμό κατά την ενημέρωση των Γενικών Διευθυντών της Δημόσιας Διοίκησης για το Επιτελικό Κράτος, στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης», αναφέρεται. 

Πίσω από αυτή την τυπική περιγραφή κρύβεται μια σημαντική μεταρρύθμιση, την οποία είχε προαναγγείλει από την αρχή του βίου της η κυβέρνηση Μητσοτάκη και έρχεται να λάβει σάρκα και οστά στο πλαίσιο του περιφημου «επιτελικού κράτους»: πρόκειται για το «κατέβασμα» του δικαιώματος υπογραφής από τους υπουργούς στους γενικούς διευθυντές για μια σειρά από θέματα, μείζονος ή ήσσονος σημασίας. Από την προμήθεια χαρτιού στα υπουργεία έως και ένα σημαντικό στάδιο μιας επένδυσης, δεν θα απαιτείται μια υπουργική υπογραφή. Θα αρκεί αυτή του γενικού διευθυντή.

Πρόκειται για τις γνωστές «ατομικές διοικητικές πράξεις», τις οποίες πλέον οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων θα μπορούν να υπογράφουν εξ ολοκλήρου. Μέχρι πρότινος, την περίοδο καθορισμού των αρμοδιοτήτων στα υπουργεία, προσδιοριζόταν ποιες αρμοδιότητες θα μπορούσαν οι υπουργοί να μεταθέσουν στους γενικούς διευθυντές. Πλέον, τα πράγματα αλλάζουν, καθώς οι υπουργοί θα είναι αρμόδιοι για τις κανονιστικές πράξεις που διέπουν τη διοίκηση και οι γενικοί διευθυντές, ήτοι οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι, θα είναι αρμόδιοι για το εκτελεστικό σκέλος της διακυβέρνησης. 

Η εν λόγω μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι συνιστά μια σημαντική τομή για δύο βασικούς λόγους. Αφενός, θα επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες στο Δημόσιο, αφετέρου οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι θα σταματήσουν να κρύβονται πίσω από την υπογραφή του υπουργού για μια σειρά ζητημάτων και θα αναλαμβάνουν οι ίδιοι την ευθύνη διεκπεραίωσης καθημερινών, αλλά και πιο σύνθετων ζητημάτων. 

Η εν λόγω συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τους γενικούς διευθυντές των υπουργείων θα λαμβάνει από εδώ και πέρα χώρα σε ετήσια βάση, εντός του Ιανουαρίου, προκειμένου ο πρωθυπουργός να παρουσιάζει στα στελέχη της διοίκησης τους προγραμματικούς στόχους για το έτος που ξεκινά. Θα πρόκειται, με άλλα λόγια, για ένα ιδιότυπο State of the Union, κατά το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνεται στα στελέχη της δημόσιας διοίκησης που έχουν επιτελικές θέσεις και θα εξηγεί τι και πώς πρέπει να γίνει εντός των επόμενων μηνών.