Η συνάντηση του κ. Δένδια ανοίγει μία κρίσιμη εβδομάδα για την προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού ιδιαιτλερως σημαντικά θεωρούνται τα ραντεβού του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ αλλά και η παρουσία των υπουργών εξωτερικών στη Διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια την Παρασκευή.

Εξάλλου, η Ισπανία είναι μια χώρα που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις εξελίξεις στον άξονα Λιβύης - Μαρόκου - Αλγερίας και Τυνησίας.

Διμερείς σχέσεις

Σε ό,τι αφορά στις διμερείς σχέσεις διαπιστώθηκε από κοινού ότι βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, τόσο οι πολιτικές όσο και οι οικονομικές, με τις δύο χώρες να συνεργάζονται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. «Συμφωνήσαμε να δώσουμε ώθηση στο οικονομικό κομμάτι, ώστε να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις εκατέρωθεν, αλλά και η διμερής μας συνεργασία» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Προσφυγικό-μεταναστευτικό

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό, είναι θέμα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και οι δύο χώρες είναι σημεία εισόδου και πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών. «Συμφωνήσαμε να διευρύνουμε το συντονισμό μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη συζήτηση και την αναμόρφωση των κανόνων της Ένωσης για το άσυλο, αλλά και γενικότερα το μεταναστευτικό» δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Τουρκία

Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι «ενημέρωσα την συνάδελφό μου για τις σοβαρές επιπτώσεις της παραβατικής συμπεριφοράς τη Τουρκίας στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στη Μεσόγειο, την κοινή μας πατρίδα ως μεσογειακών χωρών».

«Τόνισα ότι ο σεβασμός του Δικαίου της Θάλασσας είναι conditio sine qua non για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Επανέλαβα ότι τα δύο τουρκο-λιβυκά μνημόνια, αν και άκυρα και παράνομα, καθώς παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, υπονομεύουν ακριβώς αυτό το πολύτιμο για όλους μας αγαθό, την ειρήνη και τη σταθερότητα. Παράλληλα, δυναμιτίζουν τις προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Αυτές τις προσπάθειες, τόσο η Ισπανία όσο και η Ελλάδα, είναι σε θέση να τις βοηθήσουν» συμπλήρωσε.

Δυτικά Βαλκάνια

Τέλος, για την ευρωπαίκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων κ. Δένδιας τόνισε πως «για την Ελλάδα, αυτή η προοπτική είναι μονόδρομος».

«Είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή. Θεωρούμε ότι η πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μεταρρύθμιση της ενταξιακής διαδικασίας δεν θα πρέπει να επιφέρει περαιτέρω καθυστέρηση. Όμως, από την άλλη, ξεκαθάρισα ότι οι προοπτικές και των δύο χωρών έχουν να κάνουν με τη δική τους συμμόρφωση στις αιρεσιμότητες που είναι απαραίτητες για την ευρωπαϊκή τους πορεία».

Εξάλλου, αναφορικά με περιφερειακές πρωτοβουλίες, όπως η MED7, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως μπορεί να λειτουργήσει «σαν επικουρική μηχανή για την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.»