Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως «Δεν είδαμε ούτε τις μπουλντόζες στο Ελληνικό, ούτε την ανάπτυξη, ούτε τις πολλές και καλές δουλειές» και συνέχισε τονίζοντας πως μόνο τον Οκτώβριο η κυβέρνηση σημείωσε αρνητικό ρεκόρ στην ανεργία «δεκαοκταετίας» και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως εξαπάτησε τους πολίτες.

«Κάντε μια βόλτα στην αγορά, αν και τα νέα σας θα τα μαθαίνουμε από το... tripadvisor» σημείωσε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας πως η αγορά έχει υποστεί σημαντική ζημιά τονίζοντας «η αγορά στενάζει».

«Μέσα σε μόλις επτά μήνες η νέα κυβέρνηση επιτέθηκε με απροσδόκητη, ακόμη και για μας, σφοδρότητα σε όλες τις κατακτήσεις των προηγούμενων ετών» τόνισε και συνέχισε

«Η ένταση της επίθεσης αυτής μπορεί να συγκριθεί μόνο με την μέγεθος της θρασυδειλίας της:

Παρεμβάσεις εν κρυπτώ, άγρια προπαγάνδα, τροπολογίες της νύχτας, υπουργικές αποφάσεις στη ζούλα και διάφορα άλλα στα οποία ειδικεύονται ο κύριος Μητσοτάκης και οι Υπουργοί του συνθέτουν μια εικόνα δυστοπική» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην συνέχεια μίλησε για «οχτώ χειρουργικά χτυπήματα» που όπως είπε «μας γυρίζουν πίσω στην πιο σκοτεινή περίοδο του Μνημονίου».

«Μέσα σε μόλις επτά μήνες ο κος Μητσοτάκης αποδείχτηκε ακόμη πιο σκληρός και ανελέητος ακόμη και από τον διαβόητο Τόμσεν» σημείωσε ενώ στη συνέχεια μίλησε για τα «οκτώ χτυπήματα».

«Χτύπημα 1ο και πρώτη σας προτεραιότητα μόλις αναλάβατε την κυβέρνηση η υποβάθμιση του σώματος επιθεώρησης εργασίας» είπε αρχικά και συνέχισε με αναφορά στην κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης εργαζομένων που όπως είπε «ισχύει σε όλη την Ευρώπη αλλά και την κατάργηση των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων».

Το τέταρτο «χτύπημα» όπως είπε αφορά την «Εκ νέου διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την πρόβλεψη να εξαιρούνται από τις αρχές τις επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεις χωρίς ουσιαστικό λόγο αλλά και δημιουργία ζωνών φτηνότερης εργασίας μέσω τοπικών συμβάσεων. Κάνατε δηλαδή αυτό που ούτε το ΔΝΤ δεν είχε καταφέρει να πετύχει. Δημιουργήσατε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες».

«Χτύπημα 5ο: Καταργήσατε το δικαίωμα των εργαζομένων για προσφυγή στη διαιτησία» ανέφερε στη συνέχεια ενώ ως «Χτύπημα 6ο»: με μια υπουργική απόφαση στα μουλωχτά όπως συνηθίζετε και την οποία αποκαλύψαμε πριν από λίγες εβδομάδες μειώσατε τα πρόστιμα για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας ενώ αυξήσατε το όριο των νόμιμων υπερωριών κατά 60%» σημειώνοντας πως τα πρόστιμα για παραβιάσεις των ωραριών και αδήλωτες υπρωρίες μειώθηκαν ως και 15 φορές ση,ειώνοντας πως η ΝΔ ουσιαστικά καλεί «τους εργοδότες να παρανομούν. Τους λέτε: σας συμφέρει να μην τηρείτε τα ωράρια, να μην δηλώνετε και να μην πληρώνετε υπερωρίες, τους δίνετε όλων των ειδών τα κίνητρα. Ελάχιστες ποινές χωρίς τιμωρητικό χαρακτήρα και ένα ανύπαρκτο σώμα επιθεώρησης εργασίας».

«Χτύπημα 7ο: «Ας αναφερθούμε στο πρόγραμμα  braindrain. Είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα με νέους επιστήμονες κι εμείς είχαμε εξασφαλίσει κονδύλι για αν συνεχιστεί το πρόγραμμα για ένν χρόνο ακόμη. Εσείς για λίγα εκατομμύρια τους λέτε να φύγουν στο εξωτερικό.», ενώ σημείωσε πως το 8ο χτύπημα ήταν πως «μειώσατε δραστικά τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για τα προγράμματα καταπολέμησης ανεργίας» .

«Και είμαι βέβαιος κύριε Μητσοτάκη ότι τα σχέδια σας δεν σταματούν εδώ. Έχετε πολλά να κάνετε ακόμα για να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα των μεγάλων εργοδοτών και των χορηγών σας από το ΣΕΒ. Το σχέδιο σας για την δήθεν ανάπτυξη είναι λοιπόν απλό. Τσάκισμα της εργασίας, άγρια εκμετάλλευση και νόμος της ζούγκλας» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε μια σειρά απολύσεων που έγιναν το τελευταίο 7μηνο καταλήγοντας:

«Το εφτάμηνο της διακυβέρνησης σας με τις πολλές και καλές δουλειές είναι το χειρότερο εφτάμηνο από τότε που καταγράφει το σύστημα Εργάνη: οι απώλειες των θέσεων εργασίας έχουν φτάσει τις 186.000. Εξαιρετικό ισοζύγιο! ενώ επιδεινώνεται και η σχέση πλήρους και μερικής απασχόλησης με αύξηση της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό τονίζοντας:

«Έχουμε καταθέσει σαφή πρόταση: αύξηση του κατώτατου κατά 7,5% για το 2020 και 7,5% για το 2021» σημείωσε., ενώ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως ενώ υποσχέθηκε άυξηση το διπλάσιο ποσοστό της ανάπτυξης, δηλαδή 8%, αφού έλεγε πως θα υπάρξει 4% αναπτυξη, δεν υλοποιεί τις υποσχέεις της. 

Τέλος αναφέρθηκε στο επίδομα που υπερψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες μητέρες κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον κ. Μηταράκη για μια υπουργική απόφαση που καταργεί τις μειωμένες εισφορές στις νέες μητέρες κάτι που ουσιαστικά σημαίνει, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, πως εξοικονόμησε από τις ίδιες τα χρήματα που τους δίνει.