Όπως είπε ο κ. Δένδιας, στο πλαίσιο της Διάσκεψης «είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε για την πολυμέρεια στην διεθνή ασφάλεια, κάτι το ιδιαίτερα ενδιαφέρον, και μάλιστα εν όψει των νέων παγκόσμιων προκλήσεων».

«Εναρκτήριο λάκτισμα», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, ήταν μία «εξαιρετικά εμπνευσμένη» -όπως την χαρακτήρισε- ομιλία του Γερμανού προέδρου, του Σταϊνμάγιερ.

Οι διμερείς επαφές και η Τουρκία

Στο περιθώριο της συνάντησης ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. «Συζητήσαμε για τις διμερείς σχέσεις των κρατών μας, όπως επίσης για την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή» έγραψε ο κ. Δένδιας στο Twitter.

Επίσης συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας κ. Ντιμιτρόφ. με τον υπουργό Εξωτερικών της Μογγολίας -με τον οποίο υπεγράφησαν και δύο συμφωνίες- με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας, με τον αντιπρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU στη γερμανική Βουλή, καθώς επίσης και με τον υπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και με την συν-αρχηγό του κόμματος των Πρασίνων στην Γερμανία, όπως επίσης και με τον υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ. 

«Νομίζω μία μακρά ημέρα, αλλά νομίζω μία ημέρα που μας έδωσε την ευκαιρία να εξηγήσουμε σε μία πολύ μεγάλη σειρά συνομιλητών μας την ιδιαίτερη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στη Μεσόγειο και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η τουρκική στάση τόσο στη Λιβύη, όσο και γενικά στο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Η Διάσκεψη αποτελεί ένα από τα κορυφαία φόρουμ σε διεθνές επίπεδο για θέματα διεθνούς πολιτικής ασφάλειας σε όλες της τις πτυχές και εκφάνσεις της (π.χ. οικονομική ασφάλεια, κυβερνοασφάλεια, διακρατική ασφάλεια κλπ.). Στο πλαίσιό της αναπτύσσονται επίσημες και ανεπίσημες διπλωματικές πρωτοβουλίες και δράσεις, με στόχο την αντιμετώπιση των πλέον επειγόντων και πιεστικών κινδύνων ασφαλείας στον κόσμο και, σε τελική ανάλυση, την προώθηση της ειρήνης μέσω του διαλόγου. Στη φετεινή διάσκεψη θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους συνολικά 18 αρχηγοί κρατών, 12 αρχηγοί κυβερνήσεων και 70 Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, μέσα σε ένα σύνολο 550 προσωπικοτήτων από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Από αμερικανικής πλευράς θα είναι παρόντες, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo, ο Υπουργός Άμυνας Mark Esper αλλά και η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και μία από τις πιο σκληρές πολιτικές αντιπάλους του Trump, Nancy Pelosi. Στο Μόναχο θα βρεθεί και ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg.