Η παρουσία Δένδια στο Μόναχο ήταν η φυσική συνέχεια του “τουρ” στον μετριοπαθή αραβικό κόσμο - αυτόν που δεν συντάσσεται με τα συμφέροντα του άξονα Τουρκίας Κατάρ -  αφού ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών είχε κατ’ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους του από το Κουβέϊτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι εξήγησε στους συνομιλητές του, «την ιδιαίτερη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στη Μεσόγειο και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η τουρκική στάση τόσο στη Λιβύη, όσο και γενικά στο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου».

Στην καμπάνια διεύρυνσης του διπλωματικού μετώπου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα μετά από τα τουρκολιβυκά μνημόνια και τις παρανομίες της Άγκυρας στην Αν. Μεσόγειο ξεχωρίζει η συνάντηση με τον Σ. Λαβρόφ, όχι μόνο γιατί αυτή η συνάντηση ήρθε σε μια στιγμή που παρατηρείται ένα πολύ σημαντικό χάσμα στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, αλλά κυρίως διότι ο Ν. Δένδιας είχε την ευκαιρία να πει στο Ρώσο ομόλογό του τι δεν έγινε σωστά στην προηγούμενη διαδικασία του Βερολίνου, με τα φτωχά αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας αλλά και η περιφερειακή ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή.

Όπως είπε η ημέρα ήταν μακρά, «αλλά νομίζω μία ημέρα που μας έδωσε την ευκαιρία να εξηγήσουμε σε μία πολύ μεγάλη σειρά συνομιλητών μας την ιδιαίτερη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στη Μεσόγειο και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η τουρκική στάση τόσο στη Λιβύη, όσο και γενικά στο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου».

Τί έγινε στη συνάντηση με τον Δημητρόφ

Ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντριμιτρόφ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, του έδωσε εξηγήσεις για τη στάση της υπηρεσιακής υπουργού της χώρας του η οποία επέμεινε να κρατά την παλιά ονομασία σε επιγραφή του υπουργείου της. Πάντως η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να βοηθήσει την Βόρεια Μακεδονία στην ευρωπαϊκή ενταξιακή της προοπτική και σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε ο δρόμος μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιου του Μαρτίου, όπου τα Σκόπια περιμένουν ένα θετικό νεύμα από τις Βρυξέλλες, ενόψει των εθνικών εκλογών της 12ης Απριλίου.

Όπως τονίστηκε από ανώτατες διπλωματικές πηγές, η τουρκική επιθετικότητα και οι διαρκείς υπερπτήσεις δεν δημιουργούν κατάλληλο κλίμα για κανονικές συνομιλίες Ελλάδας- Τουρκίας, και ως εκ τούτου αποκλείστηκε οποιαδήποτε σκέψη για συνάντηση υπάρξει με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.