«Το Κόμμα μας πρέπει να ανοίξει πλατιά» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο ζήτημα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φάνηκε να κάνει... στροφή προς το κέντρο και σε αντίθεση εμ τις τελευταίες πολιτικές γραμματείες να δείχνει πιο κοντα στις απόψεις των «προεδρικών». Παράλληλα άφησε αιχμές για τον Πάνο Σκουρλέτη, σημειώνοντας «Όσοι εγγράφονται στην πλατφόρμα και θέλουν να συμμετάσχουν στη κομματική μας ζωή -προφανώς και δια ζώσης, στις συγκεντρώσεις και στη δράση μας σε τοπικό ή κλαδικό επίπεδο- αλλά δεν έχουν το χρόνο ή τη διάθεση να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις των οργανώσεων μας, δεν πρέπει να είναι ισότιμα μέλη, αλλά απλοί υποστηρικτές ή ακόμη χειρότερα να τους θεωρούμε υποτιμητικά followers»

Είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τη διεύρυνση; «Αυτό δεν αποτελεί πολιτική πρωτοβουλία αλλά ιστορική αναγκαιότητα και υποχρέωση μας απέναντι στην ιστορία του αριστερού και προοδευτικού κινήματος αλλά και στις ανάγκες της κοινωνίας» είπε συνεχίζοντας.

 

Να έρθουν, λοιπόν, όλοι ανεξαιρέτως όσοι δηλώνουν ότι συμφωνούν με τις αρχές της ιδρυτικής μας διακήρυξης, του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Να έρθουν αλλά να γνωρίζουν ότι υπάρχουν κανόνες λειτουργίας.

Και εδώ, επαναλαμβάνω, το πρόβλημα δεν είναι στους νέους συντρόφους αλλά σε όλους εμάς τους παλαιότερους» είπε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ονόματος τόνισε:

«Υπάρχει κανείς σήμερα που να ισχυρίζεται ότι το μπραντ ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ισχυρό και ότι πρέπει να αλλάξει;

Κανείς.

Αυτό όμως που οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε είναι ότι σε μια πορεία συνέχειας αλλά και τομής, η τομή αυτή πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στον τίτλο του κόμματος.

Ας δούμε τι λέει η διακήρυξη, που ψηφίσαμε ομόφωνα 

«Όλες και Όλοι εμείς, άνθρωποι με διαφορετικές παραδόσεις, αριστεροί, σοσιαλιστές, αγωνιστές και αγωνίστριες του κομμουνιστικού, του οικολογικού και του φεμινιστικού κινήματος, προοδευτικοί δημοκρατικοί πολίτες του κέντρου...

Διακηρύσσουμε τη πρόθεση μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να οικοδομήσουμε την Αριστερά της εποχής μας. Και καλούμε όλους τους Δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.»

«Η διακήρυξη με δυο λόγια καλεί όλους τους προοδευτικούς πολίτες να ενταχθούν στις γραμμές μας.

Όχι μόνο τους ριζοσπάστες της αριστεράς, αλλά ακόμη και τους προοδευτικούς και «δημοκρατικούς πολίτες του κέντρου.»

Το ψηφίσαμε ομόφωνα αυτό.

Και το πιστεύουμε όλοι .

Εγώ μάλιστα πιστεύω και κάτι ακόμα :

Ότι η ένταξη στο κόμμα αυτών των ανθρώπων όχι μόνο δε θα στρέψει το κόμμα προς τα δεξιά, όπως κάποιοι φοβούνται, αλλά αντιθέτως προς τα αριστερά θα το στρέψει.

Πιο ριζοσπαστικό θα το κάνει.

Ο λαϊκός κόσμος είναι πολύ πιο ριζοσπαστικός από όσο κάποιοι αναπαυμένοι στις ιδεολογικοπολιτικές μας θεωρητικές αναζητήσεις, πιστεύουμε.

Αλλά εν πάση περιπτώσει αυτή είναι η δική μου γνώμη.

Το θέμα είναι ότι όλοι συμφωνήσαμε και συμφωνούμε και για αυτό το λέμε στη διακήρυξή μας να εντάξουμε στο κόμμα όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες.

Μάλιστα.

Η συζήτηση για το όνομά μας λοιπόν δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψην και αυτόν το κόσμο ;

Δεν πρέπει αυτός ο κόσμος να αισθανθεί ότι ο τίτλος του κόμματος που αγαπά και ψηφίζει τόσα χρόνια, περιλαμβάνει και τις δικές του ανησυχίες ;

Πιστεύω ότι δε θα υπάρξει αντίρρηση σε αυτό.

Όπως άλλωστε δεν υπήρξε και παλιότερα, όταν είχε επιχειρηθεί ξανά κάτι παρόμοιο.

Για αυτό και πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να πάρουμε μια ξεκάθαρη απόφαση από τη ΚΕ.

Ότι θα υπάρξει προσθήκη δίπλα στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ που θα αποφασισθεί σε συνεννόηση και με τους συντρόφους μας που στη πορεία προς το συνέδριο θα ενσωματωθούν οργανικά και ισότιμα στο κόμμα μας.

Και στην επόμενη ΚΕΑ, θέλω να πιστεύω με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, να αποφασίσουμε τη πρόταση για τη προσθήκη στην ονομασία που θα επικυρωθεί στο Συνέδριο.

Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε και τη γνώμη των μελών μας, για το ζήτημα αυτό.

Θα μπορούσαμε.

Αλλά αυτό θα είχε νόημα μόνο ανά αποτελούσε ζήτημα μείζωνος πολιτικής διαφωνίας.

Στο βαθμό που αυτή δε θα προκύψει δεν νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος» είπε.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε θέματα της οργάνωσης του κόμματος λέγοντας:

«Η συμμετοχή των πολιτών στις εκδηλώσεις μας είναι πρωτοφανής για μη προεκλογική περίοδο.

Πρέπει το επόμενο διάστημα και προς τη πορεία στο Συνέδριο, να εξαντλήσουμε κάθε διαθεσιμότητα για συμμετοχή του κόσμου στις διαδικασίες μας.

Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε ορισμένα πράγματα.

Βρισκόμαστε σε μια διαφορετική αποχή τόσο σε ότι αφορά τη κουλτούρα κομματικής ένταξης όσο και σε ότι αφορά τη ταχύτητα επικοινωνίας των ανθρώπων μεταξύ τους.

Δεν είμαστε ούτε στην εποχή της παρανομίας ούτε στην εποχή που τα μέλη περιμένανε να μάθουν τη γραμμή από το καθοδηγητή στην οργάνωσή τους.

Σήμερα αυτό που απαιτείται είμαι τα μέλη μας να έχουν αντικείμενο δράσης και δικαίωμα συμμετοχής στις κορυφαίες αποφάσεις.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε καλύτερα τη διαδικτυακή πλατφόρμα και τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας».

Όσοι εγγράφονται στην πλατφόρμα και θέλουν να συμμετάσχουν στη κομματική μας ζωή -προφανώς και δια ζώσης, στις συγκεντρώσεις και στη δράση μας σε τοπικό ή κλαδικό επίπεδο- αλλά δεν έχουν το χρόνο ή τη διάθεση να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις των οργανώσεων μας, δεν πρέπει να είναι ισότιμα μέλη, αλλά απλοί υποστηρικτές ή ακόμη χειρότερα να τους θεωρούμε υποτιμητικά followers.

Θεωρώ λάθος μεγάλο, να υποτιμούμε αυτό το σπουδαίο εργαλείο του Διαδικτύου και a priori να θεωρούμε όσους εντάσσονται μέσω αυτού στη κομματική ζωή λιγότερο μέλη από κάποια άλλα παλιά μας μέλη, που στο κάτω κάτω έχουν να πατήσουν στις διαδικασίες πολλαπλάσιο χρόνο από ότι τα διαδικτυακά μας μέλη επικοινωνούν, ενημερώνονται και καταθέτουν τη διαθεσιμότητά τους» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολοκληρώνοντας σημείωσε πως όσοι εγγράφονται στο κόμμα δεν το κάνουν γιατί θέλουν να συμβάλουν σητν διαμόρφωση των εσωτερικών συσχετισμών», αφήνοντας υπονοούμενα για μια μερίδα στελεχών.