Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με τον Αλέξη Τσίπρα να να κάνει την εισήγηση του για την προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ρίξει τους τόνους. 

Η αίθουσα στο ξενοδοχείο Κάραβελ όπου γίνεται η συνεδρίαση είχε γεμίσει ασφυκτικά καθώς όλοι περίμεναν να ακούσουν την «απάντηση» στα... καρφιά που άφησε χθες ο Αλέξης Τσιπρας.

Ο κ. Σκουρλέτης μίλησε για μια προσπαθεί δημιουργίας εσωτερικών εχθρών, ενώ άφησε αιχμές και για την χθεσινή ομιλία του Παύλου Πολάκη ο οποίος κατηγόρησε χθες του συνοδοιπόρους του στην πρώην κυβέρνηση πως δεν κατάφεραν να ελέγξουν τα κέντρα εξουσίας.

«Το κείμενο του απολογισμού, η αποτίμηση της προηγούμενης περιόδου, μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια νέα δυναμική επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι χτίζεται η αξιοπιστία, η εμπιστοσύνη με την κοινωνία ενώ ταυτόχρονα η αποτίμηση του έργου μας αποτελεί οδηγό για την επικαιροποίηση της προγραμματικής μας πρότασης», είπε ο κ. Σκουρλέτης.

«Μέσα από αυτή τη βαθιά πολιτική διαδικασία διαμορφώνουμε ένα αλλά παράδειγμα πολιτικής δράσης, ένα άλλο μοντέλο πολιτικής σχέσης με τα μέλη τους φίλους την κοινωνία πέρα από τα στερεότυπα των κατεστημένων κομμάτων. Έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα, χάσαμε χρόνο, κάποιοι το φοβήθηκαν κακώς, χάσαμε χρόνο. Ενώ παντού ο κόσμος στις συγκεντρώσεις μας το ζήταγε επίμονα», επεσήμανε.

«Η διεύρυνση περνάει μέσα από την αξιοπιστία που χτίζει ο απολογισμός», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης και συνέχισε: «Αντίθετα το προηγούμενο διάστημα με δίκη μας ευθύνη τροφοδοτήσαμε μια αδιέξοδη εικόνα εσωστρέφειας. ανακαλύψαμε εσωτερικούς εχθρούς, υπερασπιστές της διεύρυνσης και υπονομευτές της, γίναμε πρωταθλητές στις διαρροές στον τύπο αποφεύγοντας τον ανοιχτό διάλογο. Φτιάξαμε μια καρικατούρα αντίθετης άποψης για να την πολεμήσουμε. Για ποιους λόγους άραγε; Τη διεύρυνση όμως την υπηρετήσαμε όλοι μαζί από το 2012».

«Οι ομόφωνες αποφάσεις που πήραμε το τελευταίο δεν τις πήραμε για πλάκα... Σήμερα φαίνεται πως δεν έχουμε στρατηγικές διάφορες ανάμεσα μας έχουμε ενδεχομένως διαφορετικές προσεγγίσεις σε επιμέρους ζητήματα», συνέχισε ο κ. Σκουρλέτης.

«Η μεγάλη αρετή της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς ήταν και είναι η ικανότητα της να συνθέτει τις διαφορετικές απόψεις εντός του κόμματος και όχι να επιδιώκει τον εξοβελισμός τους. Η κρίση του κομματικού φαινομένου δεν μπορεί να ξεπεραστεί αποδεχόμενοι μοιρολατρικά την κατάσταση. Αν δεν δώσουμε πραγματικό περιεχόμενο δουλειάς στα μέλη μας, δυνατότητα αποφασιστικής διαμόρφωσης θέσεων για το χώρο του δεν θα δούμε να αναστρέφεται το φαινόμενο», είπε ο κ. Σκουρλέτης.

«Η στάση της δίκης μας αριστεράς έναντι των θεσμών είναι προσπάθεια εξυγίανσης τους με κανόνες, σεβασμό στη δημοκρατία και αξιοκρατία... Τέλος θεωρώ λάθος την άποψη που υποστηρίζει πως το κόμμα ταυτίζεται με την έννοια της παράταξης ή του κινήματος προωθώντας μια αντίληψη ηγεμονισμού επιζήμια ως προς τη στρατηγική μας άποψη περί ισότιμων προγραμματικών συγκλίσεων και συνεργασιών με σκοπό τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας», κατέληξε.

Βούτσης: Απορρίπτω συγκρουσιακές αντιλήψεις

«Αποδεικνύεται σωστή η επιλογή μας να υπάρξει ανοικτή συλλογική διαδικασία αποτίμησης για την ιστορική πορεία που διανύσαμε ως κόμμα και τη φάση διακυβέρνησης της χώρας. Πέραν όσων αναφέρθηκαν γι’ αυτό το έξοχο κείμενο που αποτελεί οπωσδήποτε βάση για περαιτέρω επεξεργασία σημειώνω ότι αποτελεί ένα σημαντικό όπλο για την αριστερά στη μάχη της ηγεμονίας για το πολιτικό σύστημα» είπε ο Νίκος Βούτσης στην Κεντρική Επιτροπή.

«Επιπλέον αποτελεί μια αναγκαία αντιστοίχηση με πνεύμα αναστοχασμού με την ιστορικότητα διαμορφωμένη μέσα από τις εμπειρίες, τις αξίες μας αλλά και το κρίσιμο μέγεθος του συσχετισμού δυνάμεων. Αποτελεί ωρίμανση για το κόμμα καθώς παράγει ένα ανώτερο επίπεδο συζήτησης και βεβαίως παράγει ένα αντίπαλο υπόδειγμα στις τάσεις αλαζονείας, αυταρχισμού, καθεστωτισμού των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας», συμπλήρωσε ο κ. Βούτσης.

«Καταθέτω και πάλι την αισιοδοξία μου από την επαφή με πάρα πολύ κόσμο στις συγκεντρώσεις που γίνονται στο πλαίσιο αυτής της πρωτότυπης υβριδικής διαδικασίας για τη διαμόρφωση του νέου ΣΥΡΙΖΑ με τα χαρακτηριστικά που έχουμε συμφωνήσει και έχουν αποτυπωθεί στην προγραμματική διακήρυξη. Θέλω να τονίσω ότι με προεξάρχοντα ρόλο του προέδρου του κόμματος από την δήλωση του στις 7 Ιουλίου μέχρι και σήμερα έχουμε κινητοποιηθεί συλλογικά, έχουμε δώσει συνθετικές λύσεις σε όλα τα ερωτήματα που είχαν τεθεί, έχουμε διαμορφώσει από κοινού και με τους συντρόφους της προοδευτικής συμμαχίας έναν πειστικό οδικό χάρτη για τη διεύρυνση, την ανασυγκρότηση, και συμφωνώ για την προσθήκη στον τίτλο του ονόματος του κόμματός μας» τόνισε.

Ο κ. Βούτσης απέρριψε «στο όνομα των συνθέσεων και των συναινέσεων, συγκρουσιακές αντιλήψεις που οδηγούν σε χαρακώματα, σε κυνήγι μαγισσών και σε αναζήτηση εσωτερικών εχθρών. Ας είναι ένα επιπλέον στοιχείο ανανέωσης και τομής μέσα στη συνέχεια της αριστεράς η απομάκρυνσή μας από τέτοιες λογικές».

«Υπάρχει μία διαφορετική προσέγγιση που εκτιμώ ότι είναι περισσότερο θέμα παρεξήγησης παρά διαφορετικής στρατηγικής αντίληψης και αναφέρομαι προφανώς στο μείζον ζήτημα της ικανότητας διακυβέρνησης και εκδημοκρατισμού του κράτους και των σχέσεων με τις διάφορες εξουσίες. Ένα ζήτημα που όλοι ξέρουμε ότι σφραγίστηκε και από τις μεγάλες δυσκολίες που διαμόρφωσε απέναντί μας το γνωστό αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Πρέπει να μείνουμε σταθερά στη διεκδίκηση της ηγεμονίας και όχι της κυριαρχίας δια της επιβολής» είπε ο κ. Βούτσης.

«Η “θεσμική προσήλωση” για την Αριστερά γνωρίζουμε ότι εμπεριέχει συμμετοχή και σεβασμό στις θεσμικές διαδικασίες και τις πρόνοιες του Συντάγματος με στρατηγική δημοκρατικής μεταρρύθμισης των θεσμών, δημιουργία νέων θεσμών και ριζοσπαστικής ανανέωσης αντιλήψεων και προσώπων με “κανόνες, διαφάνεια, αξιοκρατία”. Μέσα από αυτή τη διαδικασία που δεν αποκλείει ρίξεις και τομές μπορείς “να ξηλώσεις το σαράκι και να καθαρίσεις το πεδίο”. Το ίδιο ισχύει προφανώς και για τις σχέσεις που παράγονται ανάμεσα στις διακριτές, κατά το Σύνταγμα, εξουσίες και για την αντιμετώπιση ιδιαίτερα τόσο των σχέσεων στο “βαθύ κράτος” όσο και με τη δεσπόζουσα σχέση και τις πρακτικές μέσα στην οικονομική ολιγαρχία και την μιντιοκρατία», τόνισε.

«Είμαι σαφής, η άποψή μου είναι ότι προφανώς δεν υπάρχουν δύο διαφορετικά στάδια παρέμβασης για τον εκδημοκρατισμό, δηλαδή πρώτα καθαρίζουμε το τοπίο και ύστερα λειτουργούμε με τους σωστούς κανόνες στις σχέσεις που παράγονται μέσα στο κράτος και σε συνθήκες διακυβέρνησης. Επ’ αυτού άλλωστε τις χειρότερες εξετάσεις δίνει επί επτά μήνες η Νέα Δημοκρατία, παραμένοντας προφανώς πιστή στα δεξιά δόγματα που οδήγησαν σε καθεστωτικές αντιλήψεις, στο πελατειακό σύστημα και βέβαια στη χρεοκοπία της χώρας» κατέληξε ο κ. Βούτσης.

Η Έφη Αχτσιόγλου «απάντησε» στο Νίκο Βούτση σημειώνοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν μίλησε για τη «θεσμολαγνεία» των προηγούμενων και πως θα έπρεπε να ακολουθήσουν τις «συνταγές» των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά πως θα έπρεπε όλοι να επικεντρωθούν στο κυβερνητικό έργο και να το εκτελέσουν καθώς αυτή ήταν η εντολή του λαού.