Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή τις δύο ανακοινώσεις που όπως είπε εξέδωσε χθες και σήμερα η ΝΔ με αφορμή την χθεσινή του ομιλία, σημείωσε:

«Το διήμερο αυτό έγινε ουσιαστικός γόνιμος διάλογος κι όλοι συνειδητοποιούμε πως ορθώς οργανώσαμε αυτή τη συζήτηση. Αυτή η διαδικασία, ο ειλικρινής και τολμηρά αυτοκριτικός διάλογος δείχνει δύναμη κι όχι αδυναμία. Φάνηκε πόσο ενοχλείται το παλιό πολιτικό σύστημα που περίμενε, συγκρούσεις, μαχαιρώματα αποκαλύψεις και είδε ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο. Οι δύο ανακοινώσεις που έβγαλε χθες και σήμερα η ΝΔ για δήθεν απολογισμό χθες και για θεωρίες συνωμοσίας.

Ενοχλείται για δυο λόγους: Πρώτον ορθώς φοβάται πως αυτή η διαδικασία της ειλικρίνειας θα μας κάνει καλύτερους και δυνατότερους και δεύτερον φοβάται και ορθώς πως ο ελληνικός λαός βλέπει τη διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που έχει για δεκαετίες βαριά ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας και δεν τόλμησαν ποτέ να κάνουν αυτοκριτική. Η δύναμη της ειλικρίνειας και της αλήθειας και η δύναμη του κουκουλώματος και της εξαπάτησης. Δεν μπήκαν στον κόπο να εξηγήσουν πως γεννήθηκαν οι αιτίες τις κρίσης η φούσκα του χρηματιστηρίου, πως έμεινε απροστάτευτο το δημόσιο χρήμα υπονόμευσαν τις τράπεζες αναγκάζοντας τες προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στη συνέχεια για την περίοδο που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση σημειώνοντας ότι συνάντησαν ένα «ναρκοθετημένο πεδίο». «Παραλάβαμε αναξιοκρατία, κομματοκρατία διαφθορά, διαπλοκή συναντήσαμε καθεστώς ασυδοσίας» είπε χαρακτηριστικά.

«Και μιλάνε αυτοί σήμερα με θράσος που όχι μόνο έφτιαξαν ένα κράτος λάφυρο οδηγώντας τη χώρα στη χρεοκοπία αλλά και τώρα κάνουν ακριβώς τα ίδια και χειρότερα. Όχι μόνο δεν έχουν διδαχτεί από την κρίση και τις αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτή αλλά τις αναπαράγουν. Διόρισαν με το που ανέλαβαν στην ΕΥΠ διοικητή χωρίς πτυχίο κι άλλαξαν το νόμο για να το κάνουν. Μιλάνε αυτοί σε μας για αντιθεσμική συμπεριφορά που σε μια νύχτα έπαψαν την επιτροπή ανταγωνισμού. Μιλάνε αυτοί που με το που βγήκαν έσπευσαν να νομοθετήσουν για να μην γνωρίσουμε ποιοι χρηματοδοτούν τα ΜΜΕ. Που αποδέσμευσαν τα περιουσιακά στοιχεία των εγκληματιών του λευκού κολάρου. Που έφεραν πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τις επιτάξεις στα νησιά που παραβιάζει την ισχύουσα νομοθεσία και ίδιο το σύνταγμα. Έκαναν τους κανονισμούς της βουλής λάστιχο» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος και στην προανακριτική επιτροπή και στο γεγονός πως υπάρχει σκέψη να αποκαλυφθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες.  

«Τα ίδια έλεγαν όταν ήταν αντιπολίτευση για δήθεν παρεμβάσεις και αντιθεσμικές επιλογές οι ίδιοι πρότειναν την πρόεδρο του ΣτΕ για ΠτΔ.»

Θέλοντας να εξηγήσει τι εννοούσε στην χθεσινή του ομιλία είπε:

«Aναφέρθηκα χθες στο δύσκολο θέμα πως θα μπορέσουμε την επόμενη φορά να εφαρμόσουμε το πολιτικό μας σχέδιο έχοντας σήμερα εμπειρία των δυσκολιών που αντιμετωπίσαμε να εφαρμόσουμε το σχέδιο μας. Είναι κρίσιμο να το συζητήσουμε ανοιχτά χωρίς ίχνος θεσμικής εκτροπής να υλοποιήσουμε το πολιτικό μας σχέδιο ενώ μιλώντας για σαράκι εννοούσα κάποιους αρμούς στην εκτελεστική εξουσία που είχαν βρεθεί εκεί χωρίς αξιοκρατικές διαδικασίες χωρίς διαφάνεια και κανόνες και υπονόμευσαν τις πολιτικές μας επιλογές. Ενδεχομένως συνομολογήσουμε ένα πράγμα κι αυτό ότι η επιβολή των κανόνων αξιοκρατίας και διαφάνειες είναι ταυτόσημοι με το ξήλωμα της σαπίλας και του σαρακιού αλλά πρέπει να συνομολογήσουμε ότι πολλές φορές δεν ήμασταν τόσο αποφασιστικοί όσο έπρεπε. Την εξουσία την κατέχουν όσοι κατέχουν δικαίωμα υπογραφής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2014 ως υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης σε μία νύχτα με μία υπογραφή ξήλωσε όλους τους γενικούς διευθυντές στις δημόσιες υπηρεσίες κι έβαλε άλλους στη θέση τους. Εφτασε στο σημείο να ξηλώσει γενικό διευθυντή με πάνω από 1.200 μόρια και να βάλει στη θέση του έναν που έχει περίπου 800 μόρια. Με αυτούς τους γενικούς διευθυντές πορευτήκαμε σχεδόν στα 3/4 της θητείας μας. Ποιος κανόνας, ποια αξιοκρατική λογική μας εμπόδισε» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ επιτέθηκε και στον Γιάννη Στουρνάρα που όπως επισήμανε ως διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας «όφειλε να λειτουργεί θεσμικά και να μην υπονομεύει το κυβερνητικό έργο. Επρεπε. Το έκανε; Όχι πάντα» σημείωσε.

Μετά την ολοκλήρωση της δευτερολογίας του κ. Τσίπρα ακολούθησε διαφωνία με τα μέλη της ΚΕ που ήθελαν τα μέλη που εγγράφονται ηλεκτρονικά να παραβρίσκονται και σε κάποια συνεδρίαση. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: «Μας ρωτάτε τι φοβόμαστε με το να υπάρξουν εικονικά μέλη. Είναι τόσο δύσκολο δηλαδή κάποιος να πάει μια φορά σε μισή συνεδρίαση;» Τελικά όμως ψηφίστηκε η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος εισηγήθηκε ένα μέλος που εγγράφεται ηλεκτρονικά νε πηγαίνει σε μια οργάνωση να λαμβάνει την κάρτα του πληρώνοντας το αντίτιμο και οι υποχρεώσεις του να τελειώνουν εκεί όσον αφορά την τοπική κομματική οργάνωση.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, πάντως, ήταν οριακό: 55 υπέρ 50 κατά και 5 λευκά.

Σχετικά με το θέμα του ονόματος του κόμματος, με εισήγηση του Πάνου Σκουρλέτη που δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει συζήτηση πρώτα στην Πολιτική Γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή πριν πάει στην ΚΕΑ. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είπε πως ακόμα δεν έχει αποφασίσει για το όνομα.