Το ζήτημα φαίνεται ότι προβληματίζει την κυβέρνηση, που «παγώνει» μέχρι την προσεχή Δευτέρα την επίταξη των χώρων που θα κατασκευαστούν οι κλειστές δομές για πρόσφυγες και μετανάστες.

Όπως είπε ο κ. Μηταράκης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ, το σχέδιο θα υλοποιηθεί.

« Έδωσα μια εβδομάδα διορία να προτείνουν άλλους χώρους, κατάλληλους και διαθέσιμους, για την κατασκευή αυτών των χώρων στα νησιά», είπε και πρόσθεσε ότι θα συναντηθεί με τοπικούς φορείς.

«θα συναντηθούμε Παρασκευή ή Σάββατο και περιμένω να μου υποδείξουν άλλους εναλλακτικούς χώρους. Θέλουμε τον διάλογο, αλλά έχουμε την ευθύνη να υπάρχουν λύσεις». 
«Είναι ξεκάθαρη η δέσμευση της κυβέρνησης ότι τα ανοιχτά κέντρα θα κλείσουν. Θα έχει μια πρακτική διαδικασία, θα ξεκινήσουμε από τον Φεβρουάριο», είπε. 

Πάντως στη Σάμο, οι εργασίες για την κατασκευή του κλειστού κέντρου έχουν ξεκινήσει.

ΣΥΡΙΖΑ: Το μπάχαλο συνεχίζεται

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης σχολίασε:

«Με περισσή βιασύνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε εν μία νυκτί την επίταξη εκτάσεων στα νησιά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ το Κοινοβούλιο λειτουργεί κανονικά και χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες. Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα και ενώ βλέπουν ότι τα σχέδιά τους δεν μπορούν να εφαρμοστούν, παγώνουν την ΠΝΠ προφασιζόμενοι το διάλογο με τους νησιώτες, τους ίδιους που έχουν εδώ και 7 μήνες αγνοήσει και αφήσει στη μοίρα τους.
 
Αντί να προχωρήσουν επιτέλους στην αποσυμφόρηση των νησιών, πετάνε το μπαλάκι στην τοπική Αυτοδιοίκηση, καλώντας την σε μία μόλις εβδομάδα να υποδείξει χώρους για τις κλειστές δομές. Να υλοποιήσει δηλαδή το αυταρχικό και αδιέξοδο σχέδιο που δεν μπορούν να υλοποιήσουν οι ίδιοι ως κυβέρνηση. 
 
Αφού τόσο καιρό τα έριχναν στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αιδώ η κυβέρνηση μεταθέτει τις δικές της ευθύνες στις τοπικές κοινωνίες. Το μπάχαλο συνεχίζεται.»