«Η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης περιβάλλεται τις ίδιες θεσμικές εγγυήσεις που περιβάλλεται και ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος εξέτασε τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες», σημειώνουν μέλη του προεδρείου της επιτροπής που επιμένουν ότι «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» πρέπει να καταθέσουν με τον ίδιο τρόπο που κατέθεσαν στον κ. Σοφουλάκη, χωρίς να έχει κλείσει ο τρόπος κατάθεσης τους, μέχρι τώρα. 

Οι δηλώσεις αυτές, προσώπου με καλή γνώση των όσων τεκταίνονται στο εσωτερικό της προανακριτικής επιτροπής, ήρθαν λίγη ώρα μετά από αλλεπάλληλες διαρροές που προεξοφλούσαν ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν χωρίς «κουκούλες».

Στη σημερινή της συνεδρίαση, η επιτροπή επαναβεβαίωσε, κατά πλειοψηφία, την απόφασή της οι «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» να εξεταστούν με τις ίδιες συνθήκες που κατέθεσαν ενώπιον του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον περασμένο Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που εκείνος διενεργεί για τους χειρισμούς της Ελένης Τουλουπάκη.

Η επιτροπή κλήθηκε να σταθμίσει την επιστολή της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη που επισημαίνει ότι ο καταλληλότερος τρόπος εξέτασης των δύο προστατευομένων μαρτύρων είναι με κάλυψη των χαρακτηριστικών τους, για την προστασία της ανωνυμίας τους. 

Επίσης τις επιστολές των δύο προστατευομένων μαρτύρων, με τις οποίες, η «Αικατερίνη Κελέση» περισσότερο γενικόλογα, ο «Μάξιμος Σαράφης» πιο λεπτομερώς, δηλώνουν ότι στην κατάθεσή τους ενώπιον του Λάμπρου Σοφουλάκη είχαν ληφθεί μέτρα προστασίας του προσώπου και λοιπών χαρακτηριστικών τους. 

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση της προκαταρκτικής επιτροπής παραμένει ίδια: «Εξέταση με τις ίδιες συνθήκες της εξέτασης των δύο προστατευομένων μαρτύρων από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου».
 
Προστατευόμενοι μάρτυρες: Προστασία της ζωής μας
 
Την ίδια ώρα, για τον κίνδυνο διαρροής της πραγματικής τους ταυτότητας προειδοποιούν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. 

Οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες ενημερώνουν την επιτροπή ότι τον περασμένο Δεκέμβριο κατέθεσαν ενώπιον του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου με μέτρα προστασίας της ανωνυμίας, του προσώπου και λοιπών στοιχείων. 

Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση της «Αικατερίνης Κελέση» ότι με φυσική παρουσία εξετάστηκε μόνο ενώπιον της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και ότι στον κ. Σοφουλάκη είχε προστατευμένο το πρόσωπο. 

Με επιστολή του δε ο «Μάξιμος Σαράφης» δήλωσε ότι εμφανίστηκε στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με μέτρα προστασίας και καλυμμένα χαρακτηριστικά.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» δηλώνει ότι δεν έχει να εισφέρει το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση αφού ούτε γνώριζε ούτε γνωρίζει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και υπογραμμίζει ότι με φυσική παρουσία έχει καταθέσει μόνο ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς ενώ προσφάτως εξετάστηκε από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη, αφού τηρήθηκαν, προηγουμένως, όλα τα μέτρα που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία περί αποφυγής αποκάλυψης της ταυτότητας της, του προσώπου και λοιπών στοιχείων.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» δηλώνει ότι επιθυμεί να καταθέσει, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της απόλυτης διασφάλισης της ανωνυμίας της ταυτότητάς του, όπως ακριβώς προβλέπεται στον νόμο. 

Στο πλαίσιο αυτό, όπως δηλώνει, επιθυμεί να καταθέσει μέσω χρήσης ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής μετάδοσης (με αλλοιωμένη φωνή) όπως αυτό προβλέπεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον τρόπο εξέτασης προστατευομένων μαρτύρων. Επίσης ενημερώνει την ειδική επιτροπή ότι ακόμα και ενώπιον των Αντεισαγγελέων του ΑΠ, όπου κατέθεσε στις 4.12.19, εμφανίστηκε, με μέτρα προστασίας και καλυμμένα χαρακτηριστικά.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ και χθες επέμεινε ότι υπάρχουν υποχρεώσεις απέναντι στους προστατευόμενους μάρτυρες όπως αυτές ορίζονται από το νόμο. «Η απόπειρα να εξεταστούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά, προσβάλει το νομικό κόσμο της χώρας», είπε ο κ. Λάππας που υπογράμμισε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν μπορεί να γίνουν βορά.

«Η ΝΔ δρομολογεί την καταστρατήγηση του νόμου για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος για να τους εκφοβίσει. Ο κ. Μητσοτάκης, όσο εγκλωβισμένος και αν είναι στο εσωκομματικό του εκβιασμό που ακούει στο όνομα Αντώνης Σαμαράς, πρέπει να πάρει θέση: Στηρίζει τις παράνομες και αντθεσμικές μεθοδεύσεις που καταστρατηγούν το νόμο για τους προστατευόμενους μάρτυρες, νόμο που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για υποθέσεις διαφθοράς; Από τη μία τα μέλη της ΝΔ λένε δημοσίως ότι θα «βγάλουν τις κουκούλες» από τους μάρτυρες και από την άλλη διαρρέει μέσω «πηγών της» πως θα εξεταστούν όπως ακριβώς εξετάστηκαν από τις εισαγγελικές Αρχές.

Η μόνη κουκούλα που σίγουρα έχει ήδη βγει, είναι αυτή της προανακριτικής παρωδίας που στήνει εδώ και μήνες η ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ και αποκαλύπτει το αποκρουστικό τους πρόσωπο απέναντι στους θεσμούς και τη νομιμότητα», αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Κίνημα Αλλαγής

«Οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν κινδυνεύουν από την επιτροπή. Πρέπει να εξεταστούν face to face. Η ελληνική πολιτεία μας έχει εμπιστευθεί γι΄αυτό», δήλωσε το Κίνημα Αλλαγής.

ΚΚΕ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ, οι μάρτυρες να προσέλθουν χωρίς κουκούλες και με τα πραγματικά τους ονόματα. «Πρέπει να τους εξετάσουμε με τη φυσική τους παρουσία και την πραγματική τους ταυτότητα. Δεν μας ενδιαφέρει πως τους εξέτασε ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και μας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, να ξέρει την ταυτότητά τους ο αστυνομικός που τους συνοδεύει και να μην ξέρει ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και διευκρίνισε: «Εμείς θα πάμε ως εκεί. Αν είναι με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, εμείς θα φύγουμε. Όπως κάναμε και στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Εμείς δεν κρατάμε δύο μέτρα και δύο σταθμά».