Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε, με τη δήμαρχο του Παρισιού ένα σπουδαίο και δημοφιλές βιβλιοπωλείο του 20ου διαμερίσματος, το «Le Merle Moqueur", που φιλοξενεί συγγραφείς από όλο τον κόσμο.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να του πουν για Έλληνες συγγραφείς που φιλοξενούν και συνομίλησαν για τον Νίκο Καζαντζάκη, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρεται στη διάσημη φράση του συγγραφέα «δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος».

Στη συνέχεια έγινε αναφορά σε βιβλία του Βασίλη Βασιλικού και της Ρέας Γαλανάκη, ενώ στάθηκαν σε ένα βιβλίο του Νίκου Καββαδία, του ποιητή της θάλασσας όπως τόνισαν, με τον Αλέξη Τσίπρα να θυμίζει ότι πρόσφατα χάσαμε τον Θάνο Μικρούτσικο, έναν σπουδαίο μουσικό που έκανε γνωστή την ποίησή του σε ολόκληρο τον κόσμο. Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε για τα βιβλία  του Βασίλη Αλεξάκη,  ενός, όπως είπε, εξαίρετου συγγραφέα και καλού φίλου.

Συνάντηση με τον Ζιλ Πεκού

Αργοτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε στη Σορβόνη με τον σπουδαίο Γάλλο ιστορικό, Gilles Pecout, πρύτανη των πανεπιστημίων του Παρισιού Gilles Pecout.

Συζήτησαν για τη συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας στην Παιδεία, καθώς και στην Έρευνα και Καινοτομία, ενώ συμφώνησαν στη σημασία που έχει η στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων και η διοίκηση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων απο πανεπιστημιακους.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αφου εξήρε τη συνεισφορά της στην ευρωπαϊκή διανόηση, καλωσόρισε την προσεκτική στάση που τηρεί η Γαλλία σε σχέση με τη Διαδικασία της Μπολόνια, αλλά και την πρωτοβουλία Μακρόν το 2018 για τη δημιουργία συμπλεγμάτων ευρωπαικών πανεπιστημίων, που στηρίχθηκε ενεργά από την Ελλάδα.

Παράλληλα συνομίλησαν για την επέτειο των 200 ετών απο την Ελληνική Επανάσταση και τη σημασία που έχει η ανάδειξη του ρόλου της Γαλλίας.