«Καλούμαστε να συζητήσουμε το ύψος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τα επόμενα έξι χρόνια. Ένα είναι βέβαιο: Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα. Γι’ αυτό κι αν έχουμε θέσει -όπως έχουμε θέσει- φιλόδοξους στόχους πρέπει να έχουμε τους αντίστοιχους πόρους για να μπορούμε να τους υλοποιήσουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Η χώρα προσέρχεται σε αυτή τη διαπραγμάτευση με μία ξεκάθαρη εθνική γραμμή: Θέλουμε να διαφυλάξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα εισοδήματα των αγροτών μας αλλά και να τους βοηθήσουμε να κάνουν τη μετάβαση σε έναν τρόπο παραγωγής ο οποίος να είναι πιο φιλικός προς το περιβάλλον» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Διεκδικούμε περισσότερους αναπτυξιακούς πόρους, για να το πω πολύ απλά ένα μεγαλύτερο ΕΣΠΑ. Για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο την ισχυρή ανάπτυξη που ήδη διαπιστώνουμε στην ελληνική οικονομία, να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, κυρίως στην περιφέρεια. Διεκδικούμε πόρους για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τη δίκαιη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι η χώρα μας διεκδικεί επίσης έμπρακτη αλληλεγγύη, «όχι απλά στα λόγια», στην αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος και στη φύλαξη των συνόρων, καθώς τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. «Θα είναι μία δύσκολη και -εκτιμώ- μακρά διαπραγμάτευση, αλλά είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορούμε να βρούμε μία λύση η οποία θα είναι κοινά αποδεκτή» κατέληξε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε εξάλλου «οι συνολικοί πόροι οι οποίοι είναι διαθέσιμοι για το προσφυγικό και για τη φύλαξη των συνόρων είναι μειωμένοι σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις», πράγμα που είναι λάθος, όπως τόνισε. Πρόσθεσε, πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση οι πόροι που θα πάρει η χώρα για τα ζητήματα του προσφυγικού - μεταναστευτικού θα είναι αυξημένοι σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.