Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρο πως έχει επενδύσει σε αυτή την πλατφόρμα, πιστεύοντας πως θα δώσει μια νέα δυναμική και μια νέα προοπτική στο κόμμα του. Οι άνθρωποι συνδέονται πλέον μεταξύ τους κι ενημερώνονται για τα γεγονότα μέσω της μικρής οθόνης του κινητού τους τηλεφώνου κι ο πρώην πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος πως το κόμμα του, δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει τη νέα εποχή.

Δεν είναι τυχαίο φυσικά το γεγονός πως για την υλοποίηση αυτού του εξαιρετικά φιλόδοξου έργου επέλεξε τον Αλέξη Χαρίτση.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας ήταν από τους υπουργούς που επέδειξε έργο, που δεν απασχόλησε ποτέ αρνητικά τα ΜΜΕ με τοποθετήσεις ή ενέργειες του, που είναι γνώστης της τεχνολογίας και που ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως εμπιστεύεται απόλυτα.

Λίγους μήνες μετά από εκείνη τη βραδιά στην Πάτρα, όταν κι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε στον κόσμο την πλατφόρμα, τα πρώτα αποτελέσματα της λειτουργίας του iSyriza, έχουν αρχίσει να φαίνονται.

Μπορεί στο μυαλό κάποιων να πρόκειται απλά για την πλατφόρμα στην οποία τα νέα μέλη μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους, όσο όμως περνάει ο καιρός αποδεικνύεται πως ο ρόλος της θα είναι πολύ μεγαλύτερος και πολύ πιο σημαντικός από αυτό.

Η διαδραστικότητα και η επαφή με τον κόσμο που ψηφίζει και στηρίζει το κόμμα της Κουμουνδούρου, είναι σαφώς κάτι το πρωτοποριακό. Είναι ένα «στοίχημα», μια καινοτομία που ξεφεύγει από την «πεπατημένη» κι ακολουθεί τη σύγχρονη εποχή. Το «σύνθημα» του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως πρόκειται για μια προσπάθεια που δημιουργεί μια «νέα σχέση του πολίτη με την πολιτική», μια προσπάθεια μάλιστα που βασίστηκε αρκετά στην εθελοντική δουλειά ανθρώπων, που εργάστηκαν πάνω σε αυτό το πρότζεκτ με μοναδικό στόχο να βοηθήσουν το κόμμα.   

Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της σκληρής δουλειάς και της σημασίας που θα παίξει η πλατφόρμα iSyriza φάνηκαν με το ξεκίνημα της λειτουργίας iAsk&Watch που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις που έθεσαν τα μέλη μέσω της πλατφόρμας.

Το ενδιαφέρον που παρουσιάστηκε ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις καθώς υποβλήθηκαν 1600 ερωτήσεις, ενώ πάνω από 13.000 άτομα επισκέφτηκαν την πλατφόρμα κατά τη διαδικασία ψηφοφορίας των ερωτήσεων.

Από τη Δευτέρα μέχρι χθες το πρωί περισσότεροι από 170.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τις απαντήσεις του προέδρου του κόμματος στην πλατφόρμα και στα social media. Και έπεται και συνέχεια, καθώς ακολουθεί η συζήτηση των μελών με τη νεολαία του κόμματος.

Οι νέες λειτουργικότητες του iSyriza που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία πριν από το μεγάλο συνέδριο του Μαΐου θα είναι οι εξής:

1.iAsk&Watch

2.iThink

3.iParticipate

4.iChat&Share

5.iDonate

Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να ενεργοποιηθεί η νέα λειτουργικότητα iThink. Τα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση θα είναι η υγεία, η παιδεία, θέματα Περιβάλλοντος, τα εργασιακά και η οικονομία.

Σε αυτή την ενότητα τα μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να σχολιάζουν και να κάνουν προτάσεις πάνω σε αυτά τα θέματα, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να κάνουν και διάλογο μεταξύ τους. Να συμφωνήσουν, να διαφωνήσουν και να καταλήξουν σε συμπεράσματα. Να συμμετέχουν…

Η επόμενη ενότητα που θα μπει σε λειτουργία θα είναι το iParticipate. Είναι ίσως η πιο σημαντική λειτουργία, αφού θα κάνει πράξη την «υπόσχεση» που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει τονίσει πως τα μέλη θα μπορούν να διαμορφώνουν εώς έναν βαθμό την πολιτική που θα ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Πως θα γίνεται αυτό; Μέσω της συγκεκριμένης λειτουργίας θα καλούνται να συμμετέχουν σε μια σειρά από «δημοψηφίσματα». Θα τίθενται ερωτήσεις που θα αφορούν τις θέσεις του κόμματος σε συγκεκριμένα θέματα και τα μέλη θα επιλέγουν ποια κατά την άποψη τους θεωρούν πιο σωστή. Παράλληλα θα δημιουργηθούν «word clouds» -για παράδειγμα το κάθε μέλος θα περιγράφει τι πιστεύει για μια λέξη, όπως η «δικαιοσύνη»- τα οποία θα λειτουργήσουν ως συμβουλευτικά για το κόμμα.

Το iChat&Share θα φέρνει σε επαφή τους χρήστες της πλατφόρμας με τους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ. Από την Έφη Αχτσιόγλου και το Νίκο Παππά, μέχρι τον Γιάννη Ραγκούση και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι υπεύθυνοι των τομέων πάνω στους οποίους χαράζει τον αντιπολιτευτικό του λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαντούν στις ερωτήσεις των μελών και θα συζητούν τις παρατηρήσεις τους.

Παράλληλα θα υπάρχει και προσυνεδριακή διαβούλευση, αφού η πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί υποστηρικτικά και στον προσυνεδριακό διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελευταία λειτουργία το iDonate, όπου τα μέλη θα μπορούν αν συνεισφέρουν στο κόμμα της Κουμουνδούρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του επενδύουν στην πλατφόρμα αυτή, επιθυμώντας να μπορούν να «αφουγκράζονται» καλύτερα τις ανησυχίες και τα «θέλω» των μελών του κόμματος και να βρεθούν ένα… βήμα πιο κοντά στον σύγχρονο Έλληνα. Άλλωστε πολλές φορές, κάνοντας αυτοκριτική, έχουν αναφέρει πως «έχασαν την επαφή με τον κόσμο».

Το «στοίχημα» λοιπόν της πλατφόρμας iSyriza είναι εξαιρετικά σημαντικό. Και είναι ένα στοίχημα που όπως φαίνεται έχουν πολλές πιθανότητες να καταφέρουν να το κερδίσουν.