«Δυστυχώς σήμερα διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία και πως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.

Η διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι πολύ δύσκολη, και ιδίως μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, αναγνώρισε ο Σαρλ Μισέλ.

Ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι δεν καθορίστηκε κάποια ημερομηνία για μια νέα Σύνοδο Κορυφής.

Πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό μετά το Brexit, και όλοι προσπαθούν να αποφύγουν επώδυνες περικοπές λόγω του κενού των 75 δισ. ευρώ που προέκυψε στη χρηματοδότηση λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας.

Οι πλούσιες χώρες της ΕΕ θέλουν να διατηρήσουν το σημερινό καθεστώς χρηματοδότησης με 1% του ΑΕΠ στον κοινοτικό προϋπολογισμό, τo Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αντιπροτείνει 1,3% και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρότεινε 1,074% και αργότερα 1,069% ως συμβιβαστική λύση,

Οι διαφορές μεταξύ των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ ήταν πολύ μεγάλες ώστε να συμφωνηθεί τώρα το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για το πότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τον επταετή προϋπολογισμό.

«Δεν χρειαζόμαστε τη Βρετανία για να διαφωνούμε» δήλωσε χαριτολογώντας ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ μετά τη διακοπή της Συνόδου Κορυφής χθες το βράδυ, επιδόθηκε σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των χωρών που εισφέρουν στον προϋπολογισμό και των λεγόμενων Χωρών της Συνοχής, δηλαδή των ωφελούμενων από τα κονδύλια. 

Πέραν των διμερών επαφών,πραγματοποιήθηκε εξαμερής συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Επίσης, ο πρωθυπουργός συμμετείχε το πρωί και στη συνάντηση των Χωρών της Συνοχής.