Ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαπιστώσει πως ουσιαστικά στην Ευρώπη διαμορφώνονται δύο βασικοί πολιτικοί πόλοι. Ο ένας περιλαμβάνει τα κόμματα που κινούνται στην κεντροδεξιά και τη δεξιά κι ο άλλος είναι ο πόλος που έχουν δημιουργήσει τα κόμματα της Αριστεράς, με τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους. Πιο συγκεκριμένα η «Προοδευτική Συμμαχία» -«Progressive Caucus» του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που περιλαμβάνει αυτές τις τρεις Πολιτικές Ομάδες (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι) αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο «εχθρός» για τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι, αλλά οι συντηρητικές δυνάμεις και η άκρα δεξιά, απέναντι στους οποίους πρέπει να στηθεί «ένα κοινό μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων».  

Ο «εχθρός» στην εγχώρια πολιτική σκηνή είναι η Νέα Δημοκρατία και τα κόμματα που κινούνται εκ των δεξιών της ή που ενστερνίζονται τις συντηρητικές πολιτικές της.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν επενδύει στην ανάγκη για συσπείρωση των κεντροαριστερών δυνάμεων τόσο μέσα στο δικό του κόμμα, όσο και σε συνεργασίες στη Βουλή που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι άλλωστε πεπεισμένος πως η Αριστερά, ο σοσιαλισμός και η οικολογία θα μπορέσουν να επιβιώσουν και να μεγαλώσουν, μόνο εάν ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως παρά τους ενδοιασμούς που έχουν εκφράσει πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να «ανοίξει τις πόρτες» του κόμματος με βασική προϋπόθεση όσοι αποφασίσουν να περάσουν το κατώφλι, να αποδέχονται τις βασικές αρχές και πολιτικές του κόμματος της Κουμουνδούρου.

Όσον αφορά τη συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ, μπορεί η αντιπαράθεση τις τελευταίες ημέρες να είναι σφοδρή, με αφορμή την προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όμως υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο κόμματα και  γίνεται προσπάθεια σε θέματα, όπως η προστασία της α’ κατοικίας να παρουσιάσουν μια κοινή γραμμή, με τις «ευλογίες» φυσικά του Αλέξη Τσίπρα.

«Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής εμπίπτει στη διατυπωμένη από καιρό θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι αναγκαία η διαμόρφωση ενός μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο δρόμος της διαβούλευσης και της συζήτησης είναι ανοιχτός. Η κοινή στάση όσο το δυνατόν περισσότερων δυνάμεων είναι αυτονόητη αξίωση της κοινωνίας» λένε χαρακτηριστικά από την Κουμουνδούρου, επιβεβαιώνοντας την πεποίθηση του Προέδρου του κόμματος πως θα πρέπει οι κεντροαριστερές δυνάμεις να βαδίσουν… αγκαζέ προς το μέλλον. Όπως ακριβώς γίνεται και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.