«Αφού απολαμβάνουμε ευρεία στήριξη από την κοινωνία, ας επεκτείνουμε τον κυβερνητικό ορίζοντα και ας τελειώνουμε τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα, λένε. Είναι η καλύτερη τακτική, υποστηρίζουν. Τους απαντώ ευθέως ότι κάνουν μεγάλο λάθος. Είμαστε ισχυροί και θα γίνουμε ισχυρότεροι». Με αυτή την αποστροφή του κατά τη χθεσινή ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να βάλει φρένο στα σενάρια που διακινούνται σε εφημερίδες και λοιπά ΜΜΕ αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ακόμα και εντός του φθινοπώρου, προκειμένου να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σηκώνει δημοσκοπικό κεφάλι και έτσι να «κάψει» την απλή αναλογική που αποτελεί σημείο προβληματισμού για το Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, όπως εξηγούν συνομιλητές του δεν σκέφτεται έτσι. Βεβαίως, συζητήσεις ως προς τον δέοντα χρόνο να «καεί» η απλή αναλογική έχουν υπάρξει και υπάρχουν και εντός του Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός, όμως, ποτέ δεν μετακινήθηκε από το βασικό σενάριο της εξάντλησης της τετραετίας, όχι τόσο για λόγους τακτικής, όσο κυρίως για την ανάγκη να αποκατασταθεί η εκλογική κανονικότητα, με τετρατείς περιόδους διακυβέρνησης, και η κυβέρνηση να έχει τον χρόνο να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο εξελέγη. Άλλωστε, το είπε με τον τρόπο του ο κ. Μητσοτάκης και στην Π.Ε. της ΝΔ χθες: «Δεν μας εξέλεξαν για να κάνουμε τακτικισμούς, αλλά για να δουλέψουμε και να φέρουμε αποτέλεσμα. Και θα φέρουμε αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Καίτοι, λοιπόν, θεωρητικά θα συνέφερε τη ΝΔ μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αυτό δεν είναι στους σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη. Σημειωτέον, αυτό το Σαββατοκύριακο ορισμένα δημοσιεύματα εφημερίδων ενόχλησαν ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου. Εξ ου και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «εμείς δεν είμαστε εδώ για να αποστρατεύουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Τα προβλήματα της χώρας θέλουμε να αποστρατεύσουμε». Άλλωστε, είχε προηγηθεί και η κυβερνητική εντός της εβδομάδας η διαρροή ότι στις προθέσεις του πρωθυπουργού δεν είναι καν ο ανασχηματισμός ως το καλοκαίρι. Κάτι που, επίσης, θα έπρεπε να εκληφθεί και ως μήνυμα ότι τα σενάρια για πρόωρες κάλπες καίγονται.

Και αν κάποιοι δεν πείστηκαν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το…ζωγράφισε κιόλας. Καλεσμένος το πρωί της Κυριακής στην εκπομπή «Ακραία Φαινόμενα» του ΣΚΑΪ και ερωτώμενος για τα σενάρια εκλογών και ανασχηματισμού, ζήτησε χαρτί και έγραψε σε ένα…σκονάκι «Δεν έχει εκλογές, δεν έχει ανασχηματισμό», με τον παρουσιαστή Δημήτρη Καμπουράκη να δείχνει τα σημειώματα στην κάμερα.

Μάλιστα, στη χθεσινή του ομιλία στην Π.Ε., η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «ιδεολογική», ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε αναλυτικά τα επόμενα βήματα της στρατηγικής του, αλλά και τις παρεμβάσεις που επίκεινται σε οικονομία και κοινωνία. Ενδιαφέρον, μάλιστα, έχει και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός εξήγησε στα στελέχη της ΝΔ ότι η κάθε μεταρρύθμιση έχει τη δική της ταχύτητα, φέρνοντας ως παράδειγμα τις επενδύσεις που πάντα έχουν πιο μεσοπρόθεσμη απόδοση. Τόνισε ότι οι μεγάλες τομές απαιτούν χρόνο για να ωριμάσουν, απαντώντας έτσι και στη μουρμούρα που υπάρχει από διαφορετικές πτέρυγες εντός της ΝΔ ανά καιρούς και ανάλογα με το θέμα, σηματοδοτώντας όμως την ανάγκη συνέχισης αυτού που ξεκίνησε το κόμμα τον περασμένο Ιούλιο, με την ανάληψη της διακυβέρνησης. Άλλωστε, οι εκλογές ήταν μόλις πριν από επτά μήνες και το χρονοδιάγραμμα των όσων έχουν να γίνουν είναι εξαιρετικά πυκνό.