Ο Ντιμιτρόφ, αφού ευχαρίστησε τον Νίκο Δένδια για την πρόσκληση ανήρτησε φωτογραφίες από τη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων, δηλώνοντας πως στη Βόρεια Μακεδονία «σίγουρα δεν είμαστε τέλειοι, αλλά αξίζουμε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Ποιοι θα λάβουν μέρος στη Διάσκεψη

Στη Διάσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, θα δώσουν το παρών όλες οι χώρες των Βαλκανίων, καθώς και οι χώρες που συμμετέχουν σε σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή (Adriatic Ionian Initiative και SEECP). Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Κροατίας (Προεδρία Συμβουλίου ΕΕ), Ιταλίας, Μαυροβουνίου, Βόρειας Μακεδονίας, Σερβίας και Σλοβενίας, καθώς και ο ασκών χρέη ΥΠΕΞ της Αλβανίας, o ΥΦΥΠΕΞ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και οι αρμόδιοι για ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας. Μέρος επίσης θα λάβουν η Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) κα Helga Schmid, καθώς και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακόμα, θα συμμετάσχει ο Υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου.     

Στηρίζει η Ελλάδα την προοπτική ένταξης Αλβανίας και Β. Μακεδονίας στην ΕΕ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα υποστηρίζει απαρέγκλιτα την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της πλήρους τήρησης από πλευράς τους του ευρωπαϊκού κεκτημένου, καθώς και των όρων και προϋποθέσεων της ενταξιακής διαδικασίας. Η Αθήνα φαίνεται πως είναι σύμφωνη και με τις γαλλικές προτάσεις για την αναμόρφωση της ενταξιακής διαδικασίας των υποψηφίων χωρών που προβλέπει κατάργηση της διαδικασίας των 35 ενταξιακών κεφαλαίων που ανοίγουν και κλείνουν ώστε η υποψήφια προς ένταξη χώρα να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προκρίνουν μια διαδικασία 7 βημάτων που οδηγεί σε μια «σταδιακή ένταξη» των υποψηφίων χωρών μελών πρόκειται να γίνουν δεκτές από τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Όπως είχε τονίσει ο Νίκολα Ντιμιτρόφ στη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Δένδια στο Μόναχο και στο περιθώριο της Διάσκεψης για την ασφάλεια, η Βόρεια Μακεδονία αναμένει ένα θετικό νεύμα τον Μάρτιο, ώστε αυτό να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια του Ζόραν Ζάεφ και στη μάχη που δίνει για την επικράτηση απέναντι στο VMRO.

Οι εργασίες της Διάσκεψης ξεκινούν σήμερα και θα ολοκληρωθούν με τη συνέντευξη Τύπου στις 15.15, υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, τον ομόλογό του της Κροατίας Προεδρεύοντος της ΕΕ κατά το τρέχον 6μηνο και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.