Η συζήτηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο φαίνεται να έχει περάσει σε «δεύτερη μοίρα» με τις εξελίξεις στο προσφυγικό και τα γεγονότα σε Λέσβο και Χίο κι ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει σήμερα στη Βουλή για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, όμως παράλληλα θα αναφερθεί και σε όσα έχουν συμβεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στο προσφυγικό και την καταστολή με την αποστολή των ΜΑΤ.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε και χθες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αλλάξει τακτική στο προσφυγικό

 «Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη, έστω και την ύστατη στιγμή, να αλλάξει ρότα: Να ανακαλέσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Να αποσύρει άμεσα τα ΜΑΤ από τα νησιά. Και να αναστείλει τις εργασίες για τη δημιουργία φυλακών» τόνισε σε δήλωση του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα εμφανίζεται έτοιμος να «βάλει πλάτη» στο προσφυγικό, εάν το σχέδιο της κυβέρνησης είναι αυτό που προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δηλαδή η αποσυμφόρηση των νησιών.

«Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι ο διάλογος, η αποσυμφόρηση των νησιών και ο δίκαιος διαμοιρασμός των βαρών της προσφυγικής κρίσης με αλληλεγγύη ανά την επικράτεια, όπως είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και σε αυτή τη λύση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αρωγός ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, όπως δεσμεύθηκε ο πρόεδρος του κόμματος, για την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης της κρίσης» σημείωναν από την Κουμουνδούρου.

Συζήτηση για το πρόγραμμα

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση με βάση το πρόγραμμα της ομάδας του Γιώργου Σταθάκη.

Το κείμενο του προγράμματος έχει τρεις βασικές αιχμές: Την κλιματική αλλαγή, την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και τα ζητήματα δικαιωμάτων και δημοκρατίας.

Το πρόγραμμα αναμένεται αν συζητηθεί στην συνεδρίαση της ΚΕΑ που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 8 Μαρτίου, χωρίς να είναι δεδομένο πως δεν θα αναβληθεί εκ νέου (αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 23 Φεβρουαρίου).

Το πρόγραμμα θα συζητηθεί πρώτα στην πολιτική γραμματεία και το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος, που είναι πιθανό να συνεδριάσουν την επόμενη εβδομάδα.