Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε τουλάχιστον την μισή του ομιλία για να αναφερθεί τα πρόσφατα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας αλλά και την αποστολή των ΜΑΤ στα νησιά για τις επιτάξεις.  «Εσείς ήσασταν που υποτίθεται θα φέρνατε στη χώρα την τάξη και την ασφάλεια. Όμως σήμερα έχετε οδηγήσει την χώρα στα πρόθυρα του χάους και σε γενικευμένη ανασφάλεια. 

Με τις ιδεοληψίες σας και τον αυταρχισμό σας και την διαχειριστική σας ανικανότητα παράγετε ανασφάλεια και φόβο περισσότερο απ’ όσο ο Έλληνας μπορεί να καταναλώσει. Νομίζετε ότι μπορείτε να κυβερνάτε μόνο με αλαζονεία και αυταρχισμό, αρκεί το επικοινωνιακό επιτελείο και η στήριξη από το ΜΜΕ. 

Δώσατε όπλα σε ανεκπαίδευτους αστυνομικούς να κυκλοφορούν στους δρόμους για να δείξετε ότι αυξάνονται οι περιπολίες. Και δεν έχουμε θρηνήσει θύματα από θαύμα. Πως δίνεις όπλο σε ανεκπαίδευτους; Την μια χτυπήθηκαν από μπράβους και απώλεσαν το όπλο, την άλλη αστυνομικός με πολιτικά βρέθηκε με προτεταμένο όπλο μέσα σε πανεπιστήμιο, προχθές ένας άλλος το χρησιμοποίησε επειδή τράκαρε με κάποιον. Μπορεί να αισθάνετε ασφαλής ο πολίτης; Έχετε μετατρέψει την χώρα σε φαρ ουέστ. 

Οργανώσατε απόβαση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Γινόμαστε μάρτυρες βίας πολεμικής έντασης. Ανεξέλεγκτης και επικίνδυνης. Ποιος έχει την ευθύνη γι αυτήν την εικόνα, του εμφύλιου διχασμού. Ποιος έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να σπάνε τα αυτοκίνητα των πολιτών, ποιος έδωσε εντολή να υβρίζουν τους κατοίκους που διαμαρτύρονται και να τους λένε τουρκόσπορους. Θα αναλάβει κανείς την ευθύνη, έστω ένας για την αθλιότητα. 

Τα βάζετε με τον περιφερειάρχη. Εσείς δεν πανηγυρίζατε για την εκλογή του; Δεν λέγατε ότι βάφτηκε ο χάρτης μπλε; Ο Μητσοτάκης δεν τα έλεγε; Τώρα αυτός είναι το πρόβλημα; Άθλια εικόνα ντροπής ο ξυλοδαρμός αστυνομικών στα δωμάτιά τους. Θα υποβάλλει κανείς παραίτηση γι αυτές τις εικόνες που βλέπουμε; Ο Χρυσοχοΐδης που έχει οδηγήσει την χώρα εδώ, θα υποβάλλει παραίτηση ή όχι; Γιατί αν όχι την βασική ευθύνη δεν την έχουν οι υπουργοί, αλλά ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης. Αυτός είναι ο υπεύθυνος για την εικόνα μπάχαλου και χάους. 

Την ώρα που έπρεπε να πρυτανεύει η εθνική ομοψυχία απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, μετατρέπετε τα νησιά σε πεδία εμφύλιας σύρραξης. Η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στον πρωθυπουργό και οφείλει να έρθει εδώ και να την αναλάβει. Πάρτε πίσω την ΠΝΠ για την επίταξη. Να απομακρύνετε τις δυνάμεις καταστολής από τα νησιά, να ανακαλέσετε την δημιουργία φυλακών στα νησιά. Να ανακαλέσετε την ρατσιστική αθλιότητα Πέτσα ότι το κάνετε για τον κορονοϊό. Να σταματήσετε αυτούς τους σχεδιασμούς της καταστολής εις βάρος των κατοίκων των νησιών και επειδή δεν είμαστε ίδιοι, πάρτε πίσω την ΠΝΠ και ελάτε να συμβάλλουμε στην κατάρτιση αναγκαίου εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

Γεραπετρίτης: Ήταν διαμαρτυρία η άνανδρη επίθεση σε αστυνομικούς;

Σε υψηλούς τόνους δόθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης και η απάντηση από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, στις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα. Ο υπουργός σημείωσε την «μη καταδίκη» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα επεισόδια στα νησιά, δεσμεύθηκε πως θα υπάρξει διερεύνηση των περιστατικών υπερβολικής βίας από τα ΜΑΤ αλλά και πως εκείνοι που επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο τους στη Χίο θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. 

«Δεν άκουσα μια λέξη και το θεωρώ υποβαθμιστικό για το κοινοβούλιο, συμπαράστασης για τους ανθρώπους ασφαλείας που υπέστησαν βίαιη και άνανδρη βεβήλωση τις τελευταίες μέρες. Αυτό που επίσης δεν άκουσα είναι μια λέξη καταδίκης για τις ακρότητες και τις βιαιότητες που είδαμε. Δεν άκουσα μια λέξη για το ποια είναι η πρόταση της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού. 

Έχω να δηλώσω ότι υπάρχει ένα σχέδιο της κυβέρνησης, ένα σχέδιο που υφίσταται για πρώτη φορά, εντελώς διαφορετικό από το προηγούμενο. Έχει τρεις πτυχές. 

  • Ανάσχεση στους θαλασσίους διαύλους. Η λογική των ανοιχτών συνόρων έπαψε με αυτήν την κυβένρηση. Θα υπάρχει περαιτέρω αναβάθμιση της ανάσχεσης.
  • Στις δομές. Εμείς τοποθετηθήκαμε υπέρ των ελεγχόμενων δομών, που θα αντικαταστήσουν αυτό που συμβαίνει σήμερα και δεν συνάδει με κράτος δικαίου. Στις ανοιχτές δομές υπάρχουν ζητήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Προτείνουμε απολύτως ελεγχόμενες δομές, θα υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες. Ανθρώπινες συνθήκες, μακριά από τον αστικό ιστό. 
  • Άσυλο. Δεν θέλω να θυμίσω τι αφήσατε σε εκκρεμότητες για αιτήσεις ασύλου. Ήρθε από 1/1 του 2020 που φέρνει αλλαγές και επισπεύδει τις διαδικασίες για παροχή ασύλου. Σκοπός είναι με συνδυασμό των τριών να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας το σχέδιο για αποσυμφόρηση των νησιών. Ακούσαμε τον Τσίπρα να μέμφεται την κυβέρνηση γιατί «θυσιάσαμε τα νησιά» για χάρη της ενδοχώρας. 

Αυτό που προτείνει λαϊκιστικά ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι να μετακινήσουμε το μεταναστευτικό στην ενδοχώρα, γνωρίζοντας ότι έτσι κλείνουμε την πόρτα σε οποιαδήποτε επιστροφή. Να το πείτε στις τοπικές κοινωνίες και να μην κρύβεστε πίσω από την αποσυμφόρηση. Χθες, είχαμε φαινόμενα πολύ σκληρής βίας απέναντι σε μέλη σωμάτων ασφαλείας. Είναι μια σειρά από πράξεις που στρέφονται κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αυτά που ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε διαμαρτυρία. Ήταν διαμαρτυρία η άνανδρη επίθεση στους αστυνομικούς στο ξενοδοχείο. Είναι πράξεις θεμιτής αντίδρασης; Δεν άκουσα μια καταδίκη. Άκουσα με δέος δυο πράγματα. 

Ότι είχαμε υπερβάλλουσα βία εκ μέρους της αστυνομίας. Σας διασφαλίζω τυχόν περιπτώσεις υπερβολικής βίας, θα ελεγχθούν απολύτως. Αλλά όσοι ευθύνονται για τα ζητήματα που είδαμε χθες, θα λογοδοτήσουν απέναντι στη δικαιοσύνη, μέχρι τέλους.

Βρούτσης: Ο Τσίπρας άσκησε κριτική για την κριτική

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε «κριτική για την κριτική» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Κλείνοντας με την τοποθέτησή του την τριήμερη συζήτηση επί του νομοσχεδίου με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)» ο κ. Βρούτσης είπε ότι οι αντιρρήσεις του κ. Τσίπρα ήταν «κροκοδείλια δάκρυα» και ότι με την πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας που κατέθεσε επί της αρχής του νομοσχεδίου θα πρέπει να εξηγήσει στον κόσμο γιατί καταψηφίσει τη μη περικοπή των επικουρικών συντάξεων, τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις, αλλά και τη ψηφιακή σύνταξη.

Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι ένιωσε έκπληξη που ο κ. Τσίπρας προέβη σε καταγγελίες, δεν κατέθεσε πρόταση και δεν είπε κουβέντα για τις αντισυνταγματικότητες του νόμου Κατρούγκαλου. Δεν συμβουλεύει κάποιος τον αρχηγό σας; Ότι ήταν υποχρεωμένος να απολογηθεί για την αντισυνταγματικότητα του νόμου του; Δεν του είπε να είναι προσεκτικός όταν μιλά για τα ασφαλιστικά, που έκοψε το ΕΚΑΣ, παρέδωσε «χάος και λαβύρινθο» στον ΕΦΚΑ, να πει κάτι για τις χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις; «Μόνο καταγγελία, και κουβέντα για τις συνταγματικές εκκρεμότητες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βρούτσης επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό είναι ελκυστικό και ανταποδοτικό, καλλιεργεί την ασφαλιστική συνείδηση -κυρίως στους νέους, είναι βιώσιμο, διασφαλίζει τις συντάξεις έως το 2070, και μετά τη ψήφισή τους οι νέοι που ρωτούν εάν θα πάρουν σύνταξη θα μαθαίνουν πως ναι, θα πάρουν και μάλιστα αξιοπρεπή σύνταξη.

Το νομοσχέδιο ήρθε για να μείνει, είπε καταλήγοντας ο κ. Βρούτσης, που εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους όσοι συμμετείχαν στην εξαντλητική διαδικασία προετοιμασίας και κοινοβουλευτικής επεξεργασίας του, κατά την οποία, όπως σημείωσε, μίλησαν πάνω από 150 βουλευτές.

Νέο παραλήρημα Βελόπουλου: Βάλτε τους μετανάστες σε ξερονήσια και πλοία

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ξεφτίλισε τις αστυνομικές δυνάμεις», υπερασπίστηκε τον Περιφερειάρχη Μουτζούρη, ενώ προσέφερε ένα ακόμα ξενοφοβικό παραλήρημα μπροστά στην Ολομέλεια καλώντας την κυβέρνηση «Πηγαίντε τους στα ακατοίκητα νησιά, βάλτε τους σε απονηολογημένα πλοία. Ξεχωρίστε τους, μακριά από τους Έλληνες γιατί δημιουργούνται προβλήματα. Απέλαση όλων τώρα» σημειώνοντας όμως παράλληλα πως ο ίδιος δεν ενστερνίζεται «τον κανιβαλισμό και τη βαρβαρότητα». 

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Βάλατε την ουρά στα σκέλια και έφυγαν τα ΜΑΤ τρέχοντας. Ξεφτιλίσατε τις αστυνομικές δυνάμεις. Γιατί; Δεν έχετε σχέδιο και βγαίνετε υποκριτικά και λέτε για τον Μουτζούρη που είχε άτυχη στιγμή. Δεν βρίζετε εσείς; Θέλετε να παραιτηθεί. Παραιτηθειτε εσείς για όσα υποσχεθήκατε προεκλογικά. 

Δε φταίτε εσείς που δεν είχατε σχέδιο. Πονάει δόντι, κόβετε κεφάλι. Η δική σας ανικανότητα να λύσετε το πρόβλημα διχάζει τη χώρα. Το πρόβλημα δεν λύνετε με τα ΜΑΤ που πάνε εκεί και τους λένε Τουρκόσπορους. Ντροπή γι αυτά που κάνετε. Να πείτε ότι κάνατε λάθος. Πηγαίντε τους στα ακατοίκητα νησιά, βάλτε τους σε απονηολογημένα πλοία. 

Ξεχωρίστε τους, μακριά από τους Έλληνες γιατί δημιουργούνται προβλήματα. Απέλαση όλων τώρα. Θα έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα. Εγώ δεν ενστερνίζομαι τον κανιβαλισμό και τη βαρβαρότητα. Σήμερα το πρωί ενώ γίνονταν επεισόδια στη Λέσβο, προς τιμήν του ο πρωθυπουργός έκανε πίσω. Οι φίλοι σας οι Τούρκοι έκαναν NAVTEX δυτικά της Λέσβου, αυτό λέγεται εξωτερική πολιτική. Αυτοί σχεδιάζουν, εμείς δεν σχεδιάζουμε τίποτα».