Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρτο Μαξίμου απόντος του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, τέθηκαν ανοιχτά όλα τα ζητήματα «με κύριο μέλημα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης». 

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χαιρέτισαν την απόφαση της κυβέρνησης για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και επιστροφών, ενώ τονίστηκε ότι οι σημερινές άναρχες δομές πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από κλειστές δομές.

Τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα Δημοτικά και το Περιφερειακό συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις. 

Επίσης διαπιστώθηκε συναντίληψη για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, αρχίζοντας από όσους έχουν λάβει ήδη άσυλο καθώς και εκείνους που βρίσκονται στις δομές για χρονικό διάστημα πάνω από 14 μήνες. 

Συμφωνήθηκαν επίσης μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών τα οποία θα περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί και τα τρία νησιά αρχής γενομένης, τις επόμενες μέρες, από τη Σάμο.

Οι δηλώσεις

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης, μίλησε επίσης για εποικοδομητική συνάντηση και πρόσθεσε: «Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη δράσεων για τη μείωση των ροών και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Όπως είχαμε επισημάνει, υπάρχει η ανάγκη αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες. Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη για την ενίσχυση της φύλαξης συνόρων, επιτάχυνση ασύλου, επιστροφες όσων δεν δικαιούνται προστασία και η ανάγκη να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου και να αντικατασταθούν από κλειστές δομές.»

Ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης δήλωσε: «Μετά από πολύωρη και αναλυτικη συζήτηση με τον κ. πρωθυπουργό σε πολύ καλό κλίμα, έγινε ένας γόνιμος διάλογος για το κρίσιμο θέμα του μεταναστευτικού που ταλανίζει τα νησιά μας. Μεταφέραμε τις αγωνίες μας, καθώς επίσης και για τα τελευταία γεγονότα. Μεταφέραμε σταθερά τις αποφάσεις των δημοτικών μας συμβουλίων, καθώς και του περιφερειακού συμβουλίου, με κοινή συναντίληψη την εξεύρεση ρεαλιστικής λύσης. Ο πρωθυπουργός μας ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τα νησιά μας για ανακοινώσεις ξεκινώντας άμεσα από τη Σάμο.»

ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε μισή συγγνώμη στους νησιώτες από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη

«Ούτε μισή συγγνώμη στους νησιώτες από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη για την ακραία βία που προκάλεσαν» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε: 

«Το Μέγαρο Μαξίμου μας ενημερώνει ότι η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τους γαλάζιους αυτοδιοικητικούς διεξήχθη "σε εποικοδομητικό κλίμα".

Δεν λέει όμως ούτε λέξη για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ούτε λέξη για τις επιτάξεις ακινήτων, ούτε λέξη για τα κλειστά κέντρα -φυλακές.

Το χειρότερο όλων, όμως, είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν νιώθει την ανάγκη να ζητήσει έστω μια συγγνώμη από τους νησιώτες μας για την πρωτοφανή βία και καταστολή που βίωσαν τις τελευταίες μέρες με αποκλειστική ευθύνη τουίδιου και του κ. Χρυσοχοΐδη που παραμένει εξαφανισμένος. Ντροπή!»