Πρόκειται για ένα διπλωματικό όπλο στα χέρια του Ερντογάν, ο οποίος βλέποντας την αρνητική κατάληξη που έχει η επέμβασή του στο Ιντλίμπ, όπου μετρά μεγάλο αριθμό νεκρών στρατιωτών, αφού εισπράττει την σφοδρή αντίδραση Ρωσίας και Συρίας, προσπαθεί να εκβιάσει την παρέμβαση της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου συνομίλησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χωρίς να γίνει γνωστό το τί συζητήθηκε μεταξύ των δυο ανδρών. Τούρκος Αξιωματούχος δήλωσε πάντως στο Reuters πως έχει ήδη δοθεί εντολή προς την ακτοφυλακή, την αστυνομία και τους συνοριακούς φρουρούς να μην εμποδίσουν όποιον θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο προς την Ευρώπη που περνά από την Ελλάδα και τα νησιά της. Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο που μίλησε στο reuters, η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό είναι “νεκρή”.

Συγκεκριμένα, την ώρα που στην Άγκυρα ο Ερντογάν πραγματοποιούσε Συμβούλιο Ασφαλείας μετά τους ισχυρούς βομβαρδισμούς στην περιοχή τις Ιντλίμπ και τον θάνατο πάνω από 22 Τούρκων στρατιωτών, το Reuters μετέδιδε την πληροφορία για το άνοιγμα των συνόρων επικαλούμενο ανώτερο Tούρκο αξιωματούχο. Μια τέτοια ενέργεια από τον Ερντογάν φαίνεται πως έχει ως βασικό στόχο  να εκβιάσει την Ευρώπη και να αναγκάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να παρέμβουν και προς τον Πούτιν για να σταματήσει την επέλαση του Άσαντ και το πλήγμα που δέχεται και ο ίδιος προσωπικά. 

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας πλήττουν με πυροβολικό τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή θέσεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, λίγες ώρες αφότου υπέστησαν 22 απώλειες σε αεροπορικό βομβαρδισμό στην Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Σε ανακοίνωση των υπηρεσιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δόθηκε στη δημοσιότητα τα ξημερώματα της Παρασκευής, από τον διευθυντή επικοινωνίας της προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, η Άγκυρα προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει τις ευθύνες της» στην Ιντλίμπ.