«Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για την κατάργηση της κοινής δήλωσης ΕΕ –Τουρκίας από την Τουρκική πλευρά, η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει τη σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε να διαχειριστούμε από κοινού τη νέα αυτή κατάσταση» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ρ/σ Πρακτορείο FM. Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «πρέπει να δούμε τι επιβεβαιώνεται πριν καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα. Ωστόσο πολιτικά είναι μείζον να τεθεί το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο με πρωτοβουλία της χώρας μας».

Ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αυτοδιοίκητους παράγοντες των νησιών του Αιγαίου, ωστόσο τόνισε ότι «το μέγαρο Μαξίμου βιάστηκε να βγάλει ανακοινώσεις για εποικοδομητικό κλίμα και συναντίληψη με τους νησιώτες. Φαίνεται πως η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να υποτιμά πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση που οι ίδιοι δημιούργησαν στα νησιά», όπου «οι συμπολίτες μας βίωσαν μία πρωτοφανή ένταση, καταστολή και βία, που παραπέμπουν σε άλλα καθεστώτα και όχι στη δημοκρατία μας». 

«Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν διανοείται να ζητήσει μία συγγνώμη από τους κατοίκους των νησιών που βίωσαν με δική του ευθύνη αυτή την πρωτοφανή βία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Την ίδια στιγμή ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Χρυσοχοΐδης, λαλίστατος όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο. Δυστυχώς τα αποτελέσματα της πολιτικής τους τα πληρώνει όλη η ελληνική κοινωνία».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του κορωνοϊού ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε: «Δε θα ακολουθήσουμε την ισοπεδωτική αντιπολίτευση της ΝΔ», υπενθυμίζοντας ότι ένα χρόνο πριν «ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε επίσημα την παραίτηση του τότε υπουργού υγείας, κ. Ξανθού, για μία έξαρση της γρίπης». «Είμαστε εδώ για να συνδράμουμε», πρόσθεσε, «και περιμένουμε την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σε συνεργασία με τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς», ενώ προειδοποίησε ότι «είναι μία διεθνής κρίση που πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρότητά και υπευθυνότητα. Αλίμονο αν η κυβέρνηση αποπειραθεί να  ξεφύγει από την πίεση που δέχεται, με δική της ευθύνη, στο προσφυγικό. Και να δικαιολογήσει την κατασκευή κλειστών κέντρων- φυλακών στα νησιά, συνδέοντας τον κοροωνοϊό με το προσφυγικό ζήτημα και τη φύλαξη των συνόρων». «Είναι μια λογική που ρίχνει λάδι στη φωτιά και καλλιεργεί ρατσιστικές λογικές και αντιλήψεις στην ελληνική κοινωνία» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης και κάλεσε την κυβέρνηση να «σταματήσει αυτή τη σπέκουλα».