Με αναρτήσεις του στα social media, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει τη θέση της κυβέρνησής του σχετικά με τους πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα. 

«Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων έχουν συγκεντρωθεί σε μεγάλες ομάδες στα ελληνοτουρκικά σύνορα και έχουν προσπαθήσει να μπουν παράνομα στη χώρα. Θέλω να είναι σαφές: παράνομες είσοδοι στην Ελλάδα δεν θα γίνουν αντεκτές. Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορά μας.

Η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα δεχθεί τις συνέπειες των αποφάσεων που έχουν πάρει άλλοι. Έχω ενημερώσει την Ε.Ε. για την κατάσταση».

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με Μέρκελ, Μακρόν και Μισέλ

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να την ενημερώσει για τις εξελίξεις στο προσφυγικό.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας τους συζητήθηκε η κατάσταση στην Τουρκία, οι κινήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα και ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την καγκελάριο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες ενημέρωσε ακόμα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Γάλλο πρόεδρο, για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της μετά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι δεν θα μπορούν πλέον να αποτρέπουν τους πρόσφυγες από το να έρχονται παρανόμως στη χώρα μας.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης αναλυτικά τους συνομιλητές του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο προσφυγικό μετά τις συγκρούσεις στο Ιντλίμπ και αντάλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες αντίδρασης που υπάρχουν.