Ένα σχέδιο αμυντικής θωράκισης των συνόρων της χώρας είναι σε πλήρη εξέλιξη από χθες, μετά τις απειλές της Τουρκίας για άνοιγμα των συνόρων προς την Ευρώπη και τη συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών τόσο στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα στον Έβρο, όσο και στα τουρκικά παράλια, με σκοπό να περάσουν στα ελληνικά νησιά. 

Στην κυβέρνηση χτύπησε συναγερμός αποβραδίς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους στενούς του συνεργάτες και κεντρικούς υπουργούς της κυβέρνησης. Το πρωί, η προγραμματισμένη συνάντηση του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου με τους στρατιωτικούς συντάκτες αναβλήθηκε και ο αρχηγός μετέβη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στον Έβρο, για να επιβλέψουν την κατάσταση εκεί. Με τη σειρά του, στα νησιά μετέβη ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ενώ επισκέψεις σε νησιά πραγματοποιούσε ως αργά το βράδυ και ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. 

Κεντρικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να θωρακιστούν τα σύνορα όσο περισσότερα γίνεται. Στον Έβρο, οι έλεγχοι στα τελωνεία των Καστανιών και των Κήπων είναι αυστηρότατοι, χωρίς τα σύνορα, όμως, να έχουν κλείσει. Σύμφωνα με πληροφορίες από υπουργό που μετέχει στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, στην περιοχή του Έβρου, εκτός του γνωστού φράχτη, έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις σε όλα τα γνωστά περάσματα της περιοχής, τα οποία επίσης επιτηρούνται με θερμικές κάμερες, drones, UAV, αλλά και τακτικές υπερπτήσεις ελικτοπτέρων. Σημειωτέον, ο Έβρος είναι εκτός της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, συνεπώς η χώρα μας δεν έχει δικαίωμα επιστροφών παράτυπων μεταναστών. 

Στα νησιά, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη. Η θαλάσσια φύλαξη των συνόρων έχει ενισχυθεί με περαιτέρω πλωτά του λιμενικού, αλλά και τη χρήση θερμικών καμερών, προκειμένου να υπάρχει realtime εικόνα για το τι συμβαίνει στα τουρκικά παράλια. Με τη χρήση αυτών παρατηρήθηκε υπερσυγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στα τουρκικά παράλια χθες, αλλά οι ροές προς τη Λέσβο και τη Σάμο ήταν αναιμικές, ενώ προς τη Χίο μηδενικές. Βεβαίως, ακόμα και κυβερνητικοί επιτελείς παραδέχονται ότι είμαστε ακόμα στην αρχή. 

Πυρετός συσκέψεων και τηλεφωνημάτων

Ο πρωθυπουργός χθες αναχώρησε από το Μαξίμου και στη συνέχεια ενημέρωσε τους συνεργάτες του ότι θα συγκληθεί έκτακτη πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα βήματα. Η σύσκεψη θα λάβει χώρα με τη συμμετοχή

του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος. Στόχος είναι να αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί ως το πρωί και να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα. 

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδόθηκε σε έναν πυρετό τηλεφωνημάτων με Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ την ίδια ώρα η Ελλάδα «μπλόκαρε» στο ΝΑΤΟ, σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων, και το κείμενο στήριξης προς την Τουρκία, μετά την παντελή απουσία αναφοράς για την Κοινή Δήλωση Ε.Ε-Τουρκίας, στην οποία επέμεναν ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Γαλλία. Ο κ. Μητσοτάκης χθες συνομίλησε με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμμανουέλ Μακρόν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, αλλά και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ που έχει με τη σειρά του θέμα στα σύνορα της χώρας. Το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι η χώρα μας θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να προστατεύσει τα σύνορά της, ενώ επέμεινε στην ανάγκη η Τουρκία να μην καταστρατηγήσει μονομερώς τη Δήλωση με την Ε.Ε. Έστειλε, δε, και μήνυμα προς την Ευρώπη ότι η χώρα μας δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της ενώπιον μιας νέας κρίσης, σε μια περίοδο εξαιρετικά χαμηλών αντανακλαστικών από τις Βρυξέλλες.