Χθες βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών με αναρτήσεις στο Twitter απάντησε σε αυστηρό τόνο στα όσα έχει πει ο Ερντογάν και όσα μεταδίδει η τουρκική κυβέρνηση:

«Όταν μια χώρα εργαλειοποιεί ανθρώπους ως πολιορκητικό κριό, κατασκευάζει ψευδείς ειδήσεις για να τους παραπλανήσει και παραβιάζει συστηματικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών, δεν είναι σε θέση να κουνά το δάκτυλο σε κανέναν. Και βέβαια δεν είναι σε θέση να δίνει μαθήματα Διεθνούς Δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άλλωστε, σε αυτά τα μαθήματα, η Τουρκία επί χρόνια μένει μετεξεταστέα».

Είχαν προηγηθεί οι χθεσινές παρεμβάσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που επίσης διέψευδε τα όσα μετέδιδαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης για δήθεν πυροβολισμούς από ελληνικές συνοριακές δυνάμεις απέναντι σε άτομα που επιχειρούν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα. «Καλούμε τους πάντες να δείξουν προσοχή όταν αναμεταδίδουν νέα που προωθούν την τουρκική προπαγάνδα» έγραψε ο Στέλιος Πέτσας, ενώ τουρκικά δημοσιεύματα είχαν κατακλύσει το διαδίκτυο. Στον πόλεμο προπαγάνδας μετέχουν και μέλη της Τουρκικής κυβέρνησης, όπως ο υπουργός εσωτερικών Σοϊλού που ισχυρίζονταν χθες πως μέσω Αδριανούπολης έχουν αναχωρήσει από την Τουρκία περισσότεροι από 117.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Πρωτοβουλίες Δένδια

Παράλληλα με τις επισκέψεις της ηγεσίας των κορυφαίων Ευρωπαϊκών θεσμών σήμερα στον Έβρο, η ελληνική διπλωματία συνεχίζει την εκστρατεία ενημέρωσης των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Σήμερα ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων της Αυστρίας, A. Schallenberg. Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Θα συζητηθούν επίσης η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Αύριο ο υπουργός Εξωτερικών θα επικοινωνήσει με τους τομεάρχες Εξωτερικών των κομμάτων της αντιπολίτευσης και θα τους ενημερώσει για την κατάσταση στα σύνορα, τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Την Παρασκευή οι Ευρωπαίοι υπουργοί εξωτερικών θα ενημερωθούν πλήρως από τον Νίκο Δένδια για τις εξελίξεις στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγκαλείται έπειτα από Ελληνικό αίτημα και επικοινωνία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ. Είναι προφανές πως η Ευρώπη θα κληθεί να συζητήσει εναλλακτικές για το πώς θα αντιμετωπίσει την απόφαση της Τουρκίας να καταργήσει την κοινή δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, ενώ μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει ληθφεί κάποια απόφαση για Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.