Όπως ανακοίνωσε κατά τις κοινές της δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η κυρία φον ντερ Λάιεν, θα δοθούν 700 εκ. ευρώ προς την Ελλάδα, 350 που είναι διαθέσιμα άμεσα και 350 που μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιημένου προϋπολογισμού.

«Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα είπε».

«Οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είπε επίσης ότι η Frontex θα αναπτύξει ομάδα ταχείας παρέμβασης, 7 σκάφη, 1 αεροσκάφος, 2 οχήματα με κάμερες, 100 συνοριοφύλακες στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Μητσοτάκης: Επίσημος διακινητής μεταναστών η Τουρκία 

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι τα σύνορα της Ελλάδα θα προστατευτούν και «φωτογραφίζοντας» την ηγεσία της γείτονος ως υποκινητή των όσων έχουν γίνει στον Έβρο τις τελευταίες ημέρες.

«Η παρουσία της Ευρώπης εδώ στέλνει μήνυμα, μακριά από την ύπουλη προπαγάνδα των fake news» είπε ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του από το Πνευματικό Κέντρο Καστανιών στον Έβρο, μετά το πέρας της επίσκεψής του με την ηγεσία της ΕΕ. 

Όπως πρόσθεσε στις δηλώσεις του «το πρόβλημα εδώ δεν είναι το προσφυγικό, είναι η ασύμμετρη απειλή και η παράνομη εισβολή χιλιάδων ανθρώπων που παίρνει τη μορφή επιβολής του εθνικού μας εδάφους».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Τουρκία κάνει πράξη την ομολογημένη απειλή της και στέλνει κατατρεγμένους ζητώντας ανταλλάγματα.

Πρόσθεσε δε ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως γεωπολιτικούς μοχλούς και παραβιάζει την κοινή δήλωση με την ΕΕ.

«Θα περιφρουρήσω τα σύνορα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.