Για την κατάσταση που επικρατεί ενημέρωσαν τους ομολόγους τους ο υπουργος Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Απόρριψη του εμβιασμού της Τουρκίας

Το Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το σχέδιο των 6 σημείων για την υποστήριξη της Ελλάδας σε σχέση με τις πιέσεις που δέχεται στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία και ταυτόχρονα εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη των 27 σε Κύπρο και Βουλγαρία, «οι οποίες μπορεί να επηρεαστούν παρομοίως».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση «απορρίπτει κατηγορηματικά τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης για πολιτικούς σκοπούς», αναφέρουν οι υπουργοί Εσωτερικών των 27 στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν.

Όπως σημειώνεται «ομόφωνα η Σύνοδος των Υπουργών Εσωτερικών εξέφρασε τη στήριξη και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα η οποία πέραν από την προάσπιση των εθνικών συνόρων, ανταποκρίθηκε και στον ρόλο της ως θεματοφύλακας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι «27» καλούν την Τουρκία «να εφαρμόσει πλήρως τους όρους της συμφωνίας» του 2016 που επιτεύχθηκε μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015.

Εξάλλου, η Ένωση και οι χώρες μέλη της θα λάβουν «όλα τα αναγκαία μέτρα» προειδοποιούν οι υπουργοί, «με σεβασμό στο ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο», απαντώντας κατ' αυτόν τον τρόπο εμμέσως στις επικρίσεις του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων που διαφώνησαν με τη διακοπή της εξέτασης αιτημάτων ασύλου που αποφάσισε η Αθήνα.

Πλήρης αλληλεγγύη

Για «ομόφωνη στήριξη» στο σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα από όλους τους υπουργούς που μετείχαν στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Όταν η Ευρώπη δοκιμάζεται, η ενότητα θριαμβεύει (…) Πλήρης αλληλεγγύη με την Ελλάδα. Μια Ευρώπη που προστατεύει, μια Ευρώπη που πετυχαίνει», τόνισε ο κ. Σχοινάς.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους οι 27 υπουργοί τονίζουν ότι η ΕΕ «απορρίπτει κατηγορηματικά τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης εκ μέρους της Τουρκίας για πολιτικούς λόγους».

Στην συνέντευξη τύπου μετά το συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Ντάβορ Μποζίνοβιτς δήλωσε πως «το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο. Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδος. Όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και οποιαδήποτε άλλο μέλος της ΕΕ βρεθεί σε παρόμοια θέση , μπορεί να υπολογίζει στη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας».

Οι δηλώσεις

Πριν από την έναρξη του Συμβουλίου, ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε αναλυτικά προς τον Τύπο για τις ροές προς τα ελληνικά σύνορα, τις απόπειρες παράνομης εισόδου, ενώ τόνισε και το όλο συμβάν αποτελεί «εργαλειοποιήση των ανθρώπων για πολιτικούς λόγους» με «ενορχήστρωση από Τουρκία».

Όπως εξήγησε, δεδομένων αυτών, η Ελλάδα έχει άμεσα απαντήσει και έχει αυξήσει στο μάξιμουμ την επιτήρηση των συνόρων. Επίσης ανέστειλε την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου για 1 μήνα. Σημείωσε δε ότι πρόκειται για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και δήλωσε πως «βασιζόμαστε στην πολιτική στήριξη της ΕΕ και την αποτελεσματική αλληλεγγύη των κρατών μελών της».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε τον Τύπο πως «μετά τις πρώτες επιθέσεις της 28ης Φεβρουαρίου, η Ελλάδα αντέδρασε άμεσα ανακοινώνοντας ότι καμία παράνομη είσοδο δε θα επιτραπεί«, καταγράφοντας ότι παρόλα αυτά έγιναν προσπάθειες «έντονες και άγριες» μπροστά στα μάτια των συνοριοφυλάκων της Τουρκίας «που έδωσαν στους μετανάστες ακόμη και δακρυγόνα για να τα πετάξουν στις ελληνικές αρχές».

Από την πλευρά του ο κ. Κουμουτσάκος εξήγησε ότι «μιλάμε με βάση στοιχεία και όχι ως Έλληνες κατά των Τούρκων». Επεσήμανε την εκστρατεία ψευδών ειδήσεων από τη Τουρκία, καθώς ο ελληνικός στρατός και αστυνομικοί δε χρησιμοποίησαν ποτέ όπλα κατά μεταναστών. Σημείωσε δε ότι «δεν θα μπορούσαμε να επεξεργαστούμε το τεράστιο αριθμό των αιτημάτων ασύλου αν οι διαδικασίες συνεχίζονταν».