Συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρέθεσαν τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί που επικρατεί ενημέρωσαν τους ομολόγους τους, στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα παρουσίασαν και βίντεο, αναφορικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στον Έβρο.

Ο κύριος Μηταράκης ανέβασε το βίντεο τόσο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter όσο και στο Youtube.

Μάλιστα στο Twitter ο κύριος Μηταράκης έργραψε και το ακόλουθο μήνυμα:

«Η Τουρκία συστηματικά ενθάρρυνε και βοήθησε εμπράκτως χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν παρανόμως στη χώρα μας. Το βίντεο της ελληνικής Κυβέρνησης στο έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες».

Πλήρης αλληλεγγύη της Ευρώπης

Για «ομόφωνη στήριξη» στο σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα από όλους τους υπουργούς που μετείχαν στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Όταν η Ευρώπη δοκιμάζεται, η ενότητα θριαμβεύει (…) Πλήρης αλληλεγγύη με την Ελλάδα. Μια Ευρώπη που προστατεύει, μια Ευρώπη που πετυχαίνει», τόνισε ο κ. Σχοινάς.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους οι 27 υπουργοί τονίζουν ότι η ΕΕ «απορρίπτει κατηγορηματικά τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης εκ μέρους της Τουρκίας για πολιτικούς λόγους».

Στην συνέντευξη τύπου μετά το συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Ντάβορ Μποζίνοβιτς δήλωσε πως «το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο. Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδος. Όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και οποιαδήποτε άλλο μέλος της ΕΕ βρεθεί σε παρόμοια θέση , μπορεί να υπολογίζει στη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας».

Οι δηλώσεις

Πριν από την έναρξη του Συμβουλίου, ο κύριος Γεραπετρίτης μίλησε αναλυτικά προς τον Τύπο για τις ροές προς τα ελληνικά σύνορα, τις απόπειρες παράνομης εισόδου, ενώ τόνισε και το όλο συμβάν αποτελεί «εργαλειοποιήση των ανθρώπων για πολιτικούς λόγους» με «ενορχήστρωση από Τουρκία».

Όπως εξήγησε, δεδομένων αυτών, η Ελλάδα έχει άμεσα απαντήσει και έχει αυξήσει στο μάξιμουμ την επιτήρηση των συνόρων. Επίσης ανέστειλε την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου για 1 μήνα. Σημείωσε δε ότι πρόκειται για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και δήλωσε πως «βασιζόμαστε στην πολιτική στήριξη της ΕΕ και την αποτελεσματική αλληλεγγύη των κρατών μελών της».

Ο κύριος Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε τον Τύπο πως «μετά τις πρώτες επιθέσεις της 28ης Φεβρουαρίου, η Ελλάδα αντέδρασε άμεσα ανακοινώνοντας ότι καμία παράνομη είσοδο δε θα επιτραπεί«, καταγράφοντας ότι παρόλα αυτά έγιναν προσπάθειες «έντονες και άγριες» μπροστά στα μάτια των συνοριοφυλάκων της Τουρκίας «που έδωσαν στους μετανάστες ακόμη και δακρυγόνα για να τα πετάξουν στις ελληνικές αρχές».

Από την πλευρά του ο κύριος Κουμουτσάκος εξήγησε ότι «μιλάμε με βάση στοιχεία και όχι ως Έλληνες κατά των Τούρκων». Επεσήμανε την εκστρατεία ψευδών ειδήσεων από τη Τουρκία, καθώς ο ελληνικός στρατός και αστυνομικοί δε χρησιμοποίησαν ποτέ όπλα κατά μεταναστών. Σημείωσε δε ότι «δεν θα μπορούσαμε να επεξεργαστούμε το τεράστιο αριθμό των αιτημάτων ασύλου αν οι διαδικασίες συνεχίζονταν».