Ο κ. Γεραπετρίτης, ερωτηθείς για τις ειδήσεις που έχουν κυκλοφορήσει πως οι ελληνικές αρχές πυροβολούν τους μετανάστες, είπε: «Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να πω ότι δεν υπάρχει ‘’υπερβολική βία’’ και ο ελληνικός στρατός, όπως οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις, δεν έχουν χρησιμοποιήσει σφαίρες προκειμένου να σταματήσουν τους ανθρώπους που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα».

Και πρόσθεσε «Πρέπει να σημειώσω σε αυτό το σημείο πως έχει γίνει μια ακραία προπαγάνδα προερχόμενη από τις τουρκικές αρχές. Υπενθυμίζω ένα βίντεο όπου φαίνεται πως όλοι οι μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνικά σύνορα, έχουν μεταβεί συνοδευόμενοι από τις τουρκικές αρχές, ως ένδειξη ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά».

Ακόμη, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «Ο πρόεδρος Ερνογάν απείλησε την Ευρώπη, στέλνοντας μετανάστες στα σύνορα» και συμπλήρωσε πως «μόνο το 4% όσων βρίσκονται στα σύνορα προέρχονται από την Συρία».

Ο υπουργός επικρατείας επισήμανε ότι «είναι προφανές ότι όλο αυτό δεν σχετίζεται με καμία κρίση στη Συρία.  Η πλειονότητα των μεταναστών προέρχεται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τις υποσαχάριες χώρες της Αφρικής και , φυσικά, πήγαν εκεί απευθείας από τις τουρκικές αρχές. Μιλούν απταίστως τουρκικά, που σημαίνει πως έχουν ζήσει στην Τουρκία για πολύ καιρό».

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι «Έχουμε μια ενορχηστρωμένη επιχείρηση για διπλωματικά οφέλη της Τουρκίας».