«Βλέπουμε πολίτες να κραδαίνουν όπλα και ομάδες  δήθεν ‘αγανακτισμένων’ πολιτών να παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους, ενώ πολίτες δέχονται ασφυκτική πίεση από ακραία στοιχεία», επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης, στηλιτεύοντας τη στάση πολλών  ΜΜΕ που «καλύπτουν τις εικόνες αυτές με όρους αναπτέρωσης του εθνικού φρονήματος». «Πρέπει να είμαστε σαφείς στην καταδίκη τέτοιων φαινόμενων», ξεκαθάρισε. «Δυστυχώς η κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταδικάζει, αλλά κλείνει το μάτι σε καταστάσεις που οδηγούν την ελληνική κοινωνία στην κυριαρχία του φόβου και της βίας και οδηγεί τη χώρα στο διχασμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η  ΝΔ είχε επιχειρήσει και προεκλογικά να διχάσει τους Έλληνες με το θέμα του Μακεδονικού» υπενθύμισε ο κ. Χαρίτσης, «όταν μιλούσε για εθνικόφρονες και προδότες. Αν αυτή η ρητορική είναι επαίσχυντη όταν χρησιμοποιείται αντιπολιτευτικά, γίνεται άκρως επικίνδυνη όταν μετατρέπεται σε επίσημη πολιτική του κράτους».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε ότι «δεν θα κάνουμε πίσω στην υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών, της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ειρήνης». «Κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε, «θα βρεθούν σήμερα στη Λέσβο και στη Χίο και στη συνέχεια στον Έβρο. Η κατάσταση αφορά όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Θέλουμε να μιλήσουμε μαζί τους, να εξηγήσουμε ότι η κυβέρνηση πουλά εθνικοφροσύνη και πολεμοκαπηλία επειδή δεν μπορεί να διαχειριστεί την πραγματικότητά και βλέπει ότι με τις ιδεοληψίες της και τη διαχειριστική της ανεπάρκεια έχει οδηγήσει την κατάσταση σε αδιέξοδο». «Οφείλουμε να είμαστε παρόντες σε αυτή τη μάχη», ξεκαθάρισε.

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών «η οποία παγώνει και ακυρώνει ευνοϊκές ρυθμίσεις για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, για πρόσφυγες, για Ρομά, για ανθρώπους με αναπηρία, αυξάνοντας τα απαιτούμενα χρόνια για την απόκτηση ιθαγένειας, σε ορισμένες κατηγορίες, από τα τρία στα επτά  χρόνια», χαρακτηρίζοντάς την ως «μέρος της συντονισμένης προσπάθειας και οργανωμένης πολιτικής της κυβέρνησης που περιθωριοποιεί κοινωνικές ομάδες». 

«Αυτές είναι πολιτικές που συγκροτούν όλο το ιδεολόγημα της ΝΔ, το οποίο προσπαθεί να πουλήσει στον ελληνικό λαό» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου. «Όμως η κυβέρνηση πλανάται.  Η ορμπανοποίηση της πολιτικής ζωής δεν μπορεί να περάσει στην ελληνική κοινωνία», ξεκαθάρισε κλείνοντας.