Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπεραμύνθηκε της τακτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση στα σύνορα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «περάσαμε πολλές νύχτες με αγρυπνία, αλλά κάναμε το σωστό». Ακόμα τόνισε ότι η συζήτηση με την Τουρκία για το ζήτημα δεν μπορεί να γίνει «υπό συνθήκες εκβιασμού»

Σημείωσε πως η Ελλάδα «ποτέ δε χρησιμοποίησε εκτεταμένη βία και δεν ξεκινήσαμε εμείς το πρόβλημα», ενώ ανεβάζοντας τους τόνους δήλωσε πως «για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν δέχομαι μαθήματα από την Τουρκία»

Ακόμα σχετικά με την ευρωπαϊκή λύση που πρέπει να δοθεί στο πρόβλημα σημείωσε πως «Πρέπει να προσφερθεί μια ευρεία γκάμα επιλογών από την Κομισιόν και στη συνέχεια κάθε κράτος-μέλος να διαλέξει τι θα κάνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν θα συμμετάσχει κάθε κράτος στη μετεγκατάσταση, αλλά κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να κάνει κάτι»

Οι θέσεις που πήρε ο πρωθυπουργός για κάθε ζήτημα:

Προσφυγικό

«Η Τουρκία υλοποίησε μια απειλή που είχε κάνει αρκετές φορές, να «πλημμυρίσει» την Ευρώπη. Δεν εκπλαγήκαμε και ήμασταν έτοιμοι. Πήραμε τις σωστές αποφάσεις, προστατεύσαμε και τα ευρωπαϊκά σύνορα. 

Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε πρόθεση να το κάνει, ο κανόνας ήταν ότι άνθρωποι περνούσαν στην Ευρώπη χωρίς να ελεγχθούν. Εμείς είπαμε ότι δεν θα το κάνουμε αυτό. Περάσαμε πολλές νύχτες με αγρυπνία, αλλά κάναμε το σωστό. Αυτό που αντιμετωπίσαμε ήταν η εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων ως πιόνια σε ένα γεωπολιτικό παίγνιο.  Το επόμενο στάδιο είναι ο πρόεδρος Ερντογάν που πάει στις Βρυξέλλες, είναι μια πρώτη ευκαιρία για αποκλιμάκωση. 

Η Δήλωση με την Τουρκία μπορεί να βελτιωθεί. Είμαι ικανοποιημένος με τη στήριξη που πήραμε. Αλλά η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί από την Τουρκία. Πρέπει η Τουρκία να είναι σε θέση να διαχειριστεί το πρόβλημα, αλλά δεν θα το κάνουμε υπό συνθήκες εκβιασμού. Εφόσον η κατάσταση αποκλιμακωθεί, μπορούμε να κάνουμε τη συζήτηση αυτή με την Τουρκία. 

Βία στα σύνορα

Ποτέ δεν χρησιμοποιήσαμε εκτεταμένη βία και δεν ξεκινήσαμε εμείς το πρόβλημα. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με βίαιες συμπεριφορές σα σύνορα. Η τουρκική κυβέρνηση προμήθευσε τους ανθρώπους με δακρυγόνα. Ήταν μια δύσκολη άσκηση, αλλά οι δυνάμεις μας έδειξαν αυτοσυγκράτηση. Μερικές φορές οι άνθρωποι κατηγορούν την Ελλάδα για υπερβολική βία, αλλά ξέρετε πόσους ανθρώπους έχουμε σώσει στη θάλασσα; Και θέλω να ευχαριστήσω το Λιμενικό. Και για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν δέχομαι μαθήματα από την Τουρκία. Αντιλαμβάνομαι την κριτική, αλλά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με fake news από κάποιους στην Τουρκία, για να διαμορφωθεί μια διαφορετική εικόνα. Είναι ένα νέο είδους υβριδικού πολέμου. Πνίγηκε μόνο ένα παιδί, σώθηκαν 47 άνθρωποι και ένας λιμενικός έπεσε στη θάλασσα να το σώσει. Τέλος, ήμασταν αντιμέτωποι με μια βίαιη απόπειρα εισόδου στα σύνορά μας. Η άλλη επιλογή ήταν να αφήσουμε τους πάντες να περάσουν. Θέλω να σκεφτείτε ποια θα ήταν η εικόνα τότε. 

Για την αντίδραση της κοινωνίας 

Κληρονομήσαμε μια κατάσταση με 80.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και δύσκολη κατάσταση στα νησιά, επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε επιστροφές στην Τουρκία. Καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι στα νησιά είναι απογοητευμένοι και θυμωμένοι. Τώρα είναι η ώρα να ελαφρύνουμε την πίεση στα νησιά, μέσω επιστροφών στην Τουρκία ή μέσω της υποβοήθησης επιστροφών στις χώρες προέλευσης ή με τη χορήγηση ασύλου σε όσους το δικαιούνται, για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στην Ελλάδα. Έχουμε αντιδράσει καλά σε μεταναστευτικές ροές. Στο τέλος του ’90, σχεδόν 1 εκ. άνθρωποι ήρθαν στην Ελλάδα. Αυτή η κατάσταση είναι διαφορετική, αλλά μπορούμε να εντάξουμε κάποιους ανθρώπους, αρκεί οι Έλληνες να μην έχουν την αίσθηση ότι το κάνουμε μόνοι μας. 

Ασυνόδευτα ανήλικα

Προσπαθώ εδώ και καιρό να τονίσω ότι χρειαζόμαστε επιμερισμό βαρών. Είναι άδικο όλο το βάρος να το επωμίζεται η Ελλάδα. Δεν είναι δίκαιο να απλώς να δίνονται χρήματα στην Ελλάδα για να διαχειριστεί το πρόβλημα. Αναμένουμε πρωτοβουλίες για μεγαλύτερο επιμερισμό των βαρών. 

Η πρώτη, συμβολική, αλλά και σημαντική χειρονομία είναι να αντιμετωπίσουμε το θέμα με τα ασυνόδευτα ανήλικα. Αναδείξαμε το θέμα προ μηνών. Χρειάζεται μάλλον μια κρίση για να ανταποκριθούν τα κράτη. Σημαντικό ότι η Γερμανία παίρνει ανήλικα. Θα έρθουν στην Αθήνα η Φον Ντερ Λάιεν και η Επίτροπος Γιοχάνσον την Πέμπτη, ενώ την άνοιξη θα κάνουμε μια εκδήλωση με πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Δεν μπορούμε να το κάνουμε μονοι μας. Σηκώσαμε ένα πολύ μεγάλο μέρος του προβλήματος. Το βρίσκω απαράδεκτο ότι υπάρχουν χώρες που λένε ότι δεν θα πάρουν ένα παιδί ή έφηβο. Απλώς δεν το καταλαβαίνω, δεν το δέχομαι. Θα είναι, λοιπον, μια πρώτη κίνηση αλληλεγγύης και ευελπιστώ ότι σύντομα θα έχουμε και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θα προσφερθούν να πάρουν έστω και λίγα παιδιά και εφήβους. 

Ευρωπαϊκό πακέτο για άσυλο

Όλοι πρέπει να κάνουν κάτι, για να λυθεί το πρόβλημα. Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις, αλλά πρέπει να προσφερθεί μια ευρεία γκάμα επιλογών από την Κομισιόν και στη συνέχεια κάθε κράτος-μέλος να διαλέξει τι θα κάνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν θα συμμετάσχει κάθε κράτος στη μετεγκατάσταση, αλλά κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να κάνει κάτι. Θα είναι μια δύσκολη συζήτηση, αλλά ας ξεκινήσουμε με τα πιο ευάλωτα άτομα, τα παιδιά και τους εφήβους.

Για αναστολή αιτήσεων ασύλου για 1 μήνα

Ήταν η σωστή απόφαση. Ήταν προσωρινή και έκτακτη. Προφανώς, θεωρούμε πως ήταν νόμιμη, με δεδομένο και το έκτακτο της κατάστασης. Έχουμε αλλάξει τον νόμο για το άσυλο, προκειμένου η επεξεργασία να γίνεται πιο γρήγορα. Μπορούμε να έχουμε τελικές αποφάσεις πιο γρήγορα από το παρελθόν. Πλέον θα μπορούμε να επεξεργαστούμε αιτήσεις πιο γρήγορα και να κάνουμε επιστροφές στην Τουρκία. Ήταν μια ασύμμετρη απειλή από την Τουρκία, πολλοί άνθρωποι μιλούσαν Τουρκικά και τους δόθηκαν εντολές να προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα. Είναι ένα έκτακτο μέτρο, με σαφή ημερομηνία λήξης. 

ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ έχει νίψει τας χείρας του ως προς τη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας. Δεν προσδοκώ επίλυσης μέσω του ΝΑΤΟ».