Μετά την ανακοίνωση για το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δημόσιων και ιδιωτικών για τις επόμενες 14 ημέρες, από το υπουργείο Υγείας, η κυβέρνηση καλείται να δώσει απάντηση σε ένα ακόμα πρόβλημα που ακολουθεί. 

Τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι γονείς μαθητών, με την επίβλεψη των παιδιών που δεν θα βρίσκονται στο σχολείο. Το συνολικό θέμα, μαζί με τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και θέσεων εργασίας, απασχόλησε σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου. 

Οι τρεις υπουργοί, συμφώνησαν πως:

  • Το Κράτος θα συνδράμει και θα στηρίξει επιχειρήσεις, εργαζόμενους και θέσεις εργασίας. Σύντομα θα ανακοινωθούν σχετικά μέτρα, επιπροσθέτως εκείνων που έχουν ανακοινωθεί για συγκεκριμένες περιοχές.
  • Θα διευκολυνθούν εργαζόμενοι στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα, οι οποίοι έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο, Τετάρτη.

Ακόμα, συμφώνησαν πως Πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι «θα χρειαστεί να συμβάλουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης των σοβαρών και πρωτοφανών επιπτώσεων του κορονοϊού. 

Το μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση

Για τους εργαζόμενους γονείς των μαθητών που αποτελούν και ένα από τα βασικά ζητήματα, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, εξετάζεται η άδεια 15 ημερών, ώστε να αναλάβουν την μέριμνα των παιδιών τους το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία. 

Η παροχή της «άδειας ειδικού σκοπού» όπως θα ονομάζεται, θα αφορά και τους δύο γονείς (15 ημέρες στη μητέρα και 15 ημέρες στον πατέρα) και θα έχει ηλικιακό «κόφτη», δηλαδή θα αφορά γονείς παιδιών που φοιτούν έως και στη Γ΄Γυμνασίου.

Ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί ο επιμερισμός κόστους αυτού του μέτρου, καθώς δεν είναι σαφές αν θα επιβαρύνει μόνο το κράτος και τους εργοδότες, ή θα αναλάβουν μέρος του και οι εργαζόμενοι, ενδεχομένως με τον συμψηφισμό κάποιων ημερών με την ετήσια άδειά τους.