Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, επεσήμανε ότι «ήρθε η ώρα της μάχης», η οποία «θα κριθεί στο πώς θα ανταποκριθούμε ως πολίτες».

Ο υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση σε γιατρούς και νοσηλευτές να κάνουν αίτηση πρόσληψης με 2ετείς συμβάσεις.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας. Ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί να γίνουμε τείχος προστασίας για τους ανθρώπους μας που κινδυνεύουν» τόνισε ο υπουργός.

Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον λοιμωξιολόγο, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα.

Διώξεις σε όσους παραβιάζουν τα μέτρα για τον κορονοϊό

Ποινική δίωξη σε όσους παραβιάζουν τα μέτρα για τον κορονοϊό, ζητά ο Άρειος Πάγος, με εγκύκλιο που απέστειλε σε όλες τις εισαγγελίες της χώρας.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, παραπέμπει στην εγκύκλιο στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα στο οποίο προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τα μέτρα που έχουν διαταχθεί για να αποτραπεί η διάδοση της επικίνδυνης νόσου.

Όπως αναφέρει ο εισαγγελέας, με αυτή τη συμπεριφορά προσβάλλουν ή θέτουν σε κίνδυνο θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά όπως η ζωή και η σωματική υγεία.

Η εγκύκλιος για τον κορονοϊό:

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Προς

Τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας και δι’ αυτών στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφερείας τους

Με αφορμή τα διαθέσιμα επιδημιολογικά φαινόμενα της νόσου του  και την έκδοση διατάξεων από τις αρμόδιες αρχές για λήψη μέτρων προς πρόληψη, υγειονομική παρακολούθηση και περιορισμό της διάδοσης της νόσου, κρίνουμε σκόπιμο, να επισημάνουμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας από τις διατάξεις των άρθρων 19 παρ1γ και 24 παρ. 5 στοιχ. α’ ν. 1756/1988, ότι εκτός επιφυλασσομένων, στις διατάξεις αυτές, ιδίων ποινικών κυρώσεων σε βάρος όσων τις παραβαίνουν, πρωτίστως, διεκδικεί, συναφώς, την εφαρμογή της η βασική πρόβλεψη του άρθρου 285 ΠΚ, που απειλεί συντρεχόντων των όρων της και υπό τις διαβαθμίσεις της, εξαιρετικά αυξημένες ποινικές κυρώσεις εναντίον όσων παραβιάζουν τα μέτρα που νομίμως έχουν διαταχθεί για ν’ αποτραπεί η διάδοση της νόσου, προσβάλλοντας, με τη συμπεριφορά τους, θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά (ζωής, σωματικής υγείας κ.λπ.) ή θέτοντας αυτά σε κίνδυνο.

Είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση